vineri, 17 mai, 2024

VIDEO Cel mai lung mărțișor din lume a fost adus de bulgari la Muzeul Județean Buzău

VIDEO Cel mai lung mărțișor din lume a fost adus de bulgari la Muzeul Județean Buzău

Facebook
Twitter
Email
Mândria bulgarilor, un mărțișor de aproape 17 kilometri, cel mai lung din lume, a atras admirația zecilor de buzoieni care au fost în trecere prin centrul orașului. Confecționarea șnurului, din fire albe și roșii, a fost realizată de localnicii din Vidin și a durat aproximativ un an. A fost omologat anul trecut de Cartea Recordurilor.

Mega-mărțișorul a fost ținut pe brațe de peste 20 de voluntari, tineri îmbrăcați în straie populare, preț de o jumătate de oră. Zeci de buzoieni s-au orpit să admire creația vecinilor de la sud de Dunăre și să îl fotografieze.
 
Șnurul a fost purtat pe străzile orașului, până la Muzeul Județean Buzău, într-un alai care a avut nevoie de antemergător din partea polițiștilor de la Rutieră. Cu mărțișorul pe care l-au realizat anul trecut, muzeul regional din Vidin a intrat în Cartea Recordurilor iar acum a pornit cu el într-un turneu internațional.
 
”Aducerea la Buzău a mărțișorului-record se înscrie într-o expoziție itinerantă, care mai are prevăzute în program orașele Skopje, Vidin și Sofia”, a declarat Daniel Costache, director adjunct Muzeul Județean Buzău.
 
În luna lui mărțișor, Muzeului Județean Buzău organizează o expoziție internațională cu datini legate de oferirea și purtarea mărțișorului în singurele zone din lume unde acest obicei este păstrat din vechime: România, Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia, iar în cadrul acesteia, un loc aparte va fi ocupat de acest mărțișor.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.