joi, 13 iunie, 2024

Fermele din România, lovite de un fenomen păgubos. Proprietarii de turme ajungă să muncească singuri la stână

Fermele din România, lovite de un fenomen păgubos. Proprietarii de turme ajungă să muncească singuri la stână

Facebook
Twitter
Email

Fermele agricole și zootehnice rămân fără îngrijitori într-un ritm alarmant. Acolo unde criza forței de muncă nu-și găsește rezolvare nici măcar prin importul de muncitori, proprietarii exploatațiilor pun chiar ei osul la treabă. Un crescător de ovine, de exemplu, este nevoit să trudească la stână cât e ziua de lungă, singura soluție pentru a-și menține afacerea pe linia de plutire.

Ferma lui Silviu Marin se află în comuna Balta Albă, județul Buzău, unde creșterea animalelor a rămas una dintre puținele activități generatoare de venit. Deține peste 500 de ovine, pe care le crește singur, de câteva luni de când i-a plecat ultimul îngrijitor.

„Trebuie să petreci timpul cu animalele, să le duci la păscut, să le plimbi, să le dai mâncare, să le dai apă. Problema este că mai am și alte activități și nu am suficient timp pentru animale”, ne spune fermierul din Balta Albă.

Silviu Marin a publicat anunțuri de angajare pe rețelele de socializare, a dat veste din om în om că vrea să plătească un cioban pentru a avea grijă de turmă, însă demersul său a fost sortit eșecului. A aflat că mulți intre vechii ciobani au îmbătrânit ori au murit, iar printre cei tineri nu mai există interes pentru această slujbă.

„Nu găsim oameni pentru că nu le mai place munca. Deci, în România am văzut că e o problemă cu oamenii nu numai în sectorul ovine, ci în toate sectoarele, că eu am în agricultură și o fermă vegetală de 130 de hectare, unde și acolo muncesc tot singur. Deci, concluzia, în România s-a pierdut cultul muncii”, mărturisește Silviu Marin.

Din cauza lipsei forței de muncă, spune buzoianul, niciodată ferma sa nu a fost atât de aproape de marginea prăpastiei ca acum. Doar exporturile îl mai țin în activitate, întrucât pe piața locală cererea pentru carnea de oaie și lactate este din ce în ce mai mică.

Exploatațiile agricole și zootehnice rămân fără muncitori într-un ritm alarmant iar asiaticii par a fi soluția salvatoare și în acest domeniu. Pentru administratorul unei gospodării  țărănești din comuna buzoiană Vadu Pașii, angajarea unor nepalezi a fost alegerea câștigătoare.

„Noi am avut foarte mulți muncitori din România dar cu ei a fost o experiență neplăcută. Veneau, stăteau două, trei luni, apoi plecau. Eventual ne căutau iarna, când nu aveau ei de lucru în altă parte. Atunci, am decis să găsim o soluție permanentă. Ne trebuiau oameni care să muncească pe termen lung”, declară George Fifere, administratorul fermei.

Acolo unde criza forței de muncă nu-și găsește rezolvare nici prin importul de muncitori, proprietarii de animale sunt nevoiți să ia măsuri drastice. Florin Marin, crescător de animale din comuna Țintești, este hotărât să vândă aproape tot efectivul de vite. Deține împreună cu tatăl său peste 25 de vaci și viței.

„Le-am programat pe la abatoare și îmi mai rămân puține, de prăsilă.  Nu am cu cine să fac treabă. Nu mai vrea lumea să muncească la animale. Oferim de fiecare om 2.000 de lei pe lună, plus mâncare, un pachet de țigări, o jumătate de țuică pe zi și o bere, dar degeaba. Stă ce stă, apoi pleacă”, ne spune Florin Marin.

Buzoianul este hotărât să-și păstreze brânzăria care procesează laptele de vacă. Va colecta însă materia primă de la un alt crescător de vaci din localitate.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.