duminică, 19 mai, 2024

Primul soi de tomate kumato omologat în România. Ce proprietăți au aceste legume

Primul soi de tomate kumato omologat în România. Ce proprietăți au aceste legume

Facebook
Twitter
Email

România își brevetează primul soi de tomate kumato, cele închise la culoare, foarte gustoase dar și mult mai sănătoase decât roșiile tradiționale. A fost obţinut la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău şi este în curs de omologare sub denumirea provizorie de Rapsodia. 

Tomatele tip kumato sunt cunoscute pentru culoarea lor neobișnuită și gustul distinct. De obicei, ele sunt mai mici decât roșiile obișnuite, au o aromă dulce iar coaja fructului este lucioasă. Culoarea lor închisă este dată de nivelurile ridicate de licopen, care este un antioxidant sănătos găsit în roșii.

„Este o premieră pentru România și, de ce nu, chiar și o premieră europeană, pentru că vorbim nu de hibrizi kumato ci de soiuri kumato. Ce sunt tomatele kumato? Sunt tomatele închise la culoare și, sigur, care au caracteristici care se cunosc prin forma și culoarea fructelor”, declară cercetătorul Costel Vânătoru, director BRGV Buzău.

În țara noastră, se cultivă de mulți ani tomate negre sau maro, însă numai din hibrizi care nu se pot reproduce din semințe.

”Am înscris primul soi de tomate kumato în vederea omologării. Deci vorbim de hibridări interspecifice. O singură companie din lume deținea supremația în acest gen de tomate care se vând foarte scump și care sunt apreciate din punct de vedere medical dar și gustativ, alimentar”, precizează Costel Vânătoru.

Tomatele de culoare neagră sunt superioare celor clasice, acestea fiind foarte bogate în antioxidanți. Primul soi românesc de tomate tip kumato a fost obţinut la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău de cercetătorii Costel Vânătoru și Bianca Mușat, în peste 11 ani de muncă în laborator.

„A durat mult pentru că, în general, stabilizarea unui soi atât de mult timp durează. Este un proces laborios care durează de la zece ani, la 20 și chiar 30 de ani. Culoarea este dată de combinația dintre culoarea epidermei și culoarea pulpei. Culoarea epidermei poate fi galbenă și transparentă”, declară Bianca Mușat, cercetător la BRGV Buzău.

Soiurile noi obținute la Buzău vor intra în rezerva genetică a României, acolo unde regăsim peste 3.000 de tipuri numai de tomate. Semințele vor putea fi oferite cultivatorilor experimental încă din această toamnă și vor putea fi cultivate atât în spații protejate, cât și în grădini.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.