luni, 6 mai, 2024

Sfințirea Catedralei Sf. Sava, de pe Unirii, programată în octombrie. Mii de persoane sunt așteptate la eveniment

Sfințirea Catedralei Sf. Sava, de pe Unirii, programată în octombrie. Mii de persoane sunt așteptate la eveniment

Facebook
Twitter
Email
Luna viitoare, 11 octombrie, este programată sfințirea Catedralei municipale Sf. Sava, edificiu care trece printr-un proces de reamenajare. La eveniment sunt așteptați mii de enoriași din Buzău și din împrejurimi. 

Începând cu anul 2014, Centrul Eparhial s-a implicat direct în finalizarea lucrărilor de construcţie, amenajare şi înfrumuseţare a Catedralei copiilor Sfântul Sava din municipiul Buzău, care a fost declarată Paraclis arhiepiscopal.
 
Astfel, locaşul de cult a trecut printr-o serie de lucrări de amenajare, care au constat în montarea instalaţiei de încălzire prin pardoseală, placarea cu marmură, confecţionarea Sfintei Mese, a mobilierului din Sfântul Altar, naos şi pronaos, a catapetesmei, a pangarului, placarea cu granit a treptelor interioare şi exterioare, precum şi montarea a trei uşi duble sculptate, la intrarea principală.
În exterior, s-au efectuat importante lucrări de finisare şi zugrăvire, acoperişul a fost schimbat şi învelit cu tablă de cupru, iar cele trei cruci de pe turle, fiind disproporţionate în raport cu dimensiunile catedralei, au fost înlocuite cu altele noi.
 
Pentru a îndepărta igrasia de la demisol, se vor face lucrări de hidroizolaţie. De asemenea, demisolul va fi renovat şi transformat într-un spaţiu multifuncţional: paraclis pentru slujbele religioase din timpul săptămânii şi încăperi unde se vor desfăşura activităţi catehetice, cultural-educaţionale şi social-filantropice. Tot aici au fost deja montate 16 ferestre noi din lemn stratificat cu geam termopan.
 
În perioada imediat următoare, vor fi amplasate icoane pictate pe catapeteasmă, vor fi fixate policandrul mare şi alte corpuri de iluminat, iar locaşul de rugăciune va fi dotat cu toate obiectele de cult necesare. 
 
Pictura din interiorul locaşului de cult va fi executată în tehnica frescă, stilul bizantin, în următorii 5-7 ani, potrivit planului iconografic statornicit de secole în Ortodoxie.
 
Fondurile necesare acestor lucrări provin atât de la Centrul Eparhial, cât şi de la autorităţile locale şi centrale.
 
Piatra de temelie a fost sfinţită de P.S. Epifanie Norocel pe data de 8 decembrie 1991. Construcţia a început însă primăvara anului 1992, de către societatea Concas, pe baza unui proiect realizat de Carmen Magazin, arhitect şef al municipiului Buzău la acea vreme. Structura de rezistenţă a fost realizată de ing. Viorel Constantinescu. Catedrala Sf. Sava are două etaje şi o cruce electrificată care îi dă multă strălucire pe timpul nopţii. 
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.