joi, 13 iunie, 2024

Cum se alege data sărbătoririi Paștelui Ortodox. Prima lună plină este unul dintre repere

Cum se alege data sărbătoririi Paștelui Ortodox. Prima lună plină este unul dintre repere

Facebook
Twitter
Email

Data Paștelui Ortodox este determinată în funcție de calendarul iulian, bazat pe sistemul solar și care a fost introdus de Iulius Cezar în anul 46 î.Hr. în Roma antică. Conform tradiției, Paștele Ortodox este celebrat în prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară.

Mai precis, Paștele Ortodox este determinat astfel:

Echinoctiul de primăvară este stabilit pentru data de 21 martie în calendarul iulian.

Cel de-al doilea reper este prima lună plină care urmează după echinocțiul de primăvară.

Paștele Ortodox este celebrat în prima duminică ce urmează după luna plină.

Acest sistem poate duce la variații în data Paștelui Ortodox între calendarul iulian și cel gregorian (folosit de majoritatea țărilor occidentale), deoarece calendarul iulian este cu câteva zile mai lung decât calendarul gregorian.

Din cauza acestei diferențe, Paștele Ortodox poate să cadă înainte sau după Paștele catolic sau Paștele protestant. De exemplu, în anumiți ani, cele două sărbători pot să cadă în aceeași zi, în timp ce în alții pot să difere cu câteva săptămâni.

La începutul creştinismului, existau foarte multe diferenţe în prăznuirea Paştelui

Cei mai mulţi creştini din Egipt, Grecia şi Apus sărbătoreau Paştele în aceeaşi zi din săptămâna în care a murit şi a înviat Hristos. Vinerea era comemorată moartea lui Hristos, fiind numită Paştele Crucii, iar în duminica următoare era sărbătorită Învierea, care cădea după prima lună plină ce urma echinocţiului de primavară. Sărbătoarea se numea Paştile Învierii.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.