joi, 13 iunie, 2024

La 102 ani, buzoianul Gică Baciu este exemplu de vitalitate. Muncește cât e ziua de mare

La 102 ani, buzoianul Gică Baciu este exemplu de vitalitate. Muncește cât e ziua de mare

Facebook
Twitter
Email

Cel mai vârstnic veteran de război din județul Buzău, Gică Baciu, a împlinit sâmbătă vârsta de 102 ani. Trăiește într-un cătun pitoresc din Mânzălești, ascuns între coline acoperite de o mantie de sare, unde se bucură de o viață simplă și plină de activități.

Vioi ca-n tinerețe, veteranul se îngrijește singur de toată gospodăria, merge la cumpărături în sat și sapă în grădină.

”Cel mai iscusit și longeviv cosaș și vânător care știe să și muncească să și petreacă”. Așa îl descriu cel care îl cunosc pe buzoianul devenit celebru prin numeroasele materiale publicate în ultimii ani.

„În cinstea lui și a incredibilei sale personalități, postăm și aici scurtmetrajul nostru cel mai premiat (filmat când Nea Gică împlinea 100 de ani). La mulți ani lui Nea Gică, cel mai iscusit și longeviv cosaș și vânător, care știe să și muncească să și petreacă”, scriu membrii Geoparcului UNESCO „Ținutul Buzăului”.

Filmul realizat în 2022 pentru a promova valorile umane și materiale din Ținutul Buzăului, cel mai nou geoparc UNESCO, îl prezintă pe nea Gică la muncă, la cosit și strâns fân. Buzoianul i-a cucerit pe membrii comisiei de selecție.

„În doar 6 minute am comprimat un ritual ancestral (cositul şi strânsul fânului) făcut de un personaj deja legendar, Nea Gică, care are 100 de ani! Vigoarea incredibilă şi pofta de viaţă contagioasă a buzoianului nostru au cucerit comitetul de selecţie”, este mesajul postat în urmă cu doi ani, pe Facebook, de coordonatorii Geoparcului „Ținutul Buzăului.

Domnul Gică nu pare să-și arate vârsta decât în buletin. El muncește cât e ziua de lungă, având mai multă putere și energie decât trei tineri la un loc, așa cum îi place să se laude, în glumă.

Cu o poftă de viață molipsitoare, bătrânelul spune că secretul său pentru a fi în formă la 102 ani este să mănânce și să bea cu măsură și să se mențină mereu activ. Cu o glumă și o zâmbet larg pe buze, Gică îl încurajează pe oricine îi cere sfatul să se bucure de fiecare zi și să fie recunoscător pentru viața pe care o are.

Bătrânul Gică nu numai că se deplasează fără ajutor, dar chiar își îngrijește singur toată gospodăria. Când nu are treabă prin curte, își curăță arma de vânătoare sau cântă la fluier.

„Toate treburile mi le fac singur, că nu are cine. Fac ce pot. Am colindat toți munții ăștia, cât să mai merg și eu! Picioarele nu prea mă mai ajută, dar cu mâinile, încolo, fac treabă ca unul tânăr; cosesc, muncesc”, spune vârstnicul din Mânzăleşti.

Nea` Gică, aşa cum îi spun apropiaţii, se îngrijeşte singur de gospodărie. Merge la cumpărături în sat şi chiar sapă în grădină. Anul trecut și-a ridicat un gard trainic, din sârmă, care trebuie să ţină departe animalele sălbatice.

Gică Baciu are o singură fată, Roneta, ajunsă acum la vârsta de 74 de ani, care locuiește în orașul Buzău. Fiica îl vizitează de câte ori este posibil și îl mai ajută cu treburile casei.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.