luni, 6 mai, 2024

Boala picioarelor de elefant, maladia crudă care-i face traiul de calvar unei femei din Buzău

Boala picioarelor de elefant, maladia crudă care-i face traiul de calvar unei femei din Buzău

Facebook
Twitter
Email
O buzoiancă a ajuns să se îngrașe, în șase ani, atât de mult încât abia se mai poate mișca. Mai mult, a fost diagnosticată cu o maladie rară, elefantiazis, care presupune îngroșarea anormală a unor regiuni corporale, mai ales a membrelor inferioare, prin inflamarea ganglionilor și căilor limfatice din țesutul conjunctiv. 

De șase ani, Maria Șerban, o femeie de 48 de ani, din satul Tăbărăști, comuna buzoiană Gălbinași, trăiește parcă un coșmar din care nu reușește să se mai trezească. Inexplicabil, spune femeia, a început să ia brusc în greutate, indiferent de ce ar fi mâncat, ajungând în câțiva ani să își dubleze masa corporală. 
 
La 1.60 m. înălțime, a ajuns să cântărească aproximativ 200 de kilograme, surplusul de grăsime formându-se mai ales în zona picioarelor, afectând puternic mobilitatea femeii. Până în urmă cu trei ani, Maria Șerban a crezut că suferă numai de obezitate, însă medicii din București i-au mai diagnosticat o maladie rară, care evoluează imprevizibil.
 
”În 2012 am reușit să strângem bani, vreo 60 de milioane vechi, și am mers la București pentru investigații. M-au diagnosticat cu obezitate, hipertensiune tensiune arterială dar și elefantiazis, o boală care face ca picioarele să se umfle și să semene cu picioarele de elefant. De atunci, viața mea a devenit un calvar, pentru că dacă nu mă operez, mă voi îngrășa în continuare, până când, numai Dumnezeu știe”, ne-a declarat Maria Șerban.
 
Înainte de a fi răpusă de boli, Maria era o femeie activă; lucra în agricultură și creștea animale. A ajuns să stea toată ziua pe scaun, din cauza problemelor de mobilitate, chiar să și doarmă în poziția șezut. Din propria curte nu a mai ieșit de vreo doi ani, după agravarea bolii. În gospodărie este inutilă, fiind dependentă de soț, care face treburile casnice, după ce ajunge de la serviciu, și două vecine, care vin pe rând să o ajute la toaletă.
 
I s-a spus de la București că are nevoie de suma de 50.000 de lei pentru investigații și operații complexe care i-ar putea reda șansa la un trai decent. Va fi nevoie atât de intervenții chirurgicale de micșorare a stomacului, precum și operații de extirpare a surplusului de țesut de pe abdomen și membre inferioare.
 
Nu are suma necesară, întrucât bolnava nu are pensie, iar salariul de numai 1.000 de lei al soţului, angajat la o firmă din Buzău, este singura sursă de venit. De asemenea, femeia nu beneficiază de niciun ajutor social şi nici măcar de un însoţitor. Singura ei speranță se îndreaptă acum spre oamenii de bine, care o pot ajuta cu bani pentru o operație care să îi redea șansa la o viață normală.
 
În literatura medicală, ”elefantiazis-ul” apare ca fiind o boală ce presupune îngroșarea anormală a unor regiuni corporale, mai ales a membrelor inferioare, prin inflamarea ganglionilor și căilor limfatice din țesutul conjunctiv. Boala apare la ambele sexe, deosebindu-se două forme principale, una dobândită iar cealaltă moștenită.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.