joi, 2 mai, 2024

VIDEO Colaborare franco-română în atragerea tinerilor pentru a învăța o meserie în domeniul viticol

VIDEO Colaborare franco-română în atragerea tinerilor pentru a învăța o meserie în domeniul viticol

Facebook
Twitter
Email

Avem vii și vin, dar n-avem forță de muncă. Oamenii cu experienţă nu prea mai sunt, tinerii pleacă din țară şi rămânem cu cei care nu mai vor să muncească. Sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă și sectorul viticol din România în ultimii ani. Tocmai pentru a găsi soluții viabile la aceste probleme, dar și pentru a-i determina pe tineri să învețe o meserie în domeniul viticol, autoritățile buzoiene au organizat o întâlnire cu o delegație franceză, formată din specialiști în domeniu.

Deși avem locuri în România parcă desprinse din povești, cu domenii viticole care ar putea să fie scena unor filme hollywoodiene și vinuri excelente, n-avem fortă de muncă.

Criza de forţă de muncă este una dintre problemele cele mai grave cu care se confruntă în prezent și viticultorii din județul Buzău. În localitatea Breaza există mari suprafețe cultivate cu viţă de vie, dar nu exista meseriași. Autoritățile locale au dorit să înființeze clase în domeniul vini-viticol, însă fără niciun rezultat.

Găsirea unor soluții viabile în atragerea tinerilor pentru a învăța o meserie în domeniul viticol a fost si scopul unei întâlniri organizate astăzi la Buzău cu specialiști francezi în domeniu. La eveniment au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Buzău, primari din zone viticole, precum și delegați francezi.

”Se pune problema punerii bazelor unui învățământ care să pregătească specialiști în acest domeniu așa cum s-a întâmplat în Franța. Cred că cu această ocazie vom reuși să facem cunoscut județul atât la nivel național cât și internațional. De asemenea cred că sunt primii pași importanți să sensibilizăm factorii decidenți să aibă mai multă aplicare spre acest învățământ profesional dual”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Ţara noastră este una dintre puterile viticole mondiale, cu o tradiţie de cel puţin 2.000 de ani în cultivarea viţei de vie. Vinurile românesti primesc medalii după medalii la concursurile internaționale, iar prețurile lor sunt mai mult decât accesibile.

În anii trecuți, România se află pe locul 6 în Europa ca producție de vin, imediat sub țări ca Franța, Italia, Spania, Germania și Portugalia.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.