joi, 13 iunie, 2024

Reciclarea la sat. O moară de mărunțit PET-uri funcționează într-o fostă școală din Bozioru

Reciclarea la sat. O moară de mărunțit PET-uri funcționează într-o fostă școală din Bozioru

Facebook
Twitter
Email

Într-o societate în care respectul pentru mediul înconjurător pare că pălește, aflăm că sunt și excepții care ar trebui să ne dea speranțe. Într-un mic sat din Munții Buzăului, oamenii adună deșeurile din plastic și le transformă în obiecte pentru gospodărie. O moară de plastic înființată într-o veche școală din comuna Bozioru transformă PET-urile în cleștișori pentru rufe, ghivece, cărămizi și piepteni.

Domnul Andrei strânge zilnic deșeuri din plastic de pe marginea șoselei. Îl întâlnim pe drumurile din comuna Bozioru, zona celebrelor așezări rupestre, unde ajung mulți turiști. Printre ei sunt și unii cu mai puțin spirit civic iar acest lucru este vizibil în păduri, pe marginea dumurilor, în văile râurilor, unde sunt multe deșeuri aruncate.

PET-urile colectate de domnul Andrei din toate satele comunei ajung în moara de plastic, recent înființată într-o veche școală. Aici, deșeurile intră într-un proces de reciclare.

„Adunăm aproape în fiecare zi plastice și în anumite locuri permanent găsim. Le adunăm, le curățăm și mergem cu ele la tocător. Mărunțirea deșeurilor se face automat. Totul se produce cu ajutorul unui utilaj compus din tocător, un aparat de comandă și cuva în care băgăm PET-urile adunate din sat”, ne spune domnul Andrei, operatorul morii de plastic.

Mașinăria din vechea școală poate transforma zilnic aproximativ 30 de kilograme de PET-uri în fulgi de plastic. Materia rezultată ajunge în mare parte la marile firme care fac produse din plastic reciclat. Fulgii rămași sunt transformați, în făbricuța din Bozioru, în  obiecte de uz gospodăresc, cu ajutorul unei mașini de injectat mase plastice.

„După ce ai setat temperatura, trebuie dozat gramajul fulgii, pentru că pentru fiecare matriță în parte există un anumit gramaj de materie primă, ca să umple toată forma”, ne explică Irina Țârdea, manager Asociația „Ținutul Buzăului”.

Moara de plastic a fost înființată de un ONG care promovează turismul în Ținutul Buzăului și Primăria Bozioru. Este locul în care oamenii din zonă pot să își ducă PET-urile pentru a fi reciclate. A costat circa 20.000 de euro, banii fiind strânși și cu ajutorul unei sponsorizări de la un lanț de magazine cu rețea în toată țara.

Este administrată de Primăria Bozioru și deservește comunele Cozieni, Pârscov, Brăești și Colti. O moară de plastic este echipată cu cel puțin un mărunțitor și un injector, plus câteva echipamente de protecție, inclusiv hotă industrială cu filtru de carbon.

Micuța fabrică de reciclat PET-uri și produs obiecte mici din plastic are deocamdată puține matrițe. Cu cele mai mari dintre mulaje se produc ghivece pentru flori, cărămizi rotunde și cârlige pentru rufe.

„Pe lângă aceste mulaje, mai avem câteva forme pentru acest pieptene care, de asemenea, cu ajutorul unei mici ajustări, poate deveni o grebluță. PET-urile adunate de localnici, de turiști, pot fi lăsate la moara de plastic din Bozioru, în curte, urmând ca acestea să fie refolosite de noi”, spune Irina Țârdea.

Morile de plastic sunt puncte unde comunele își pot toca singure deșeurile de plastic, le pot topi și apoi turna în mulaje, făcând din ele obiecte folositoare precum ghivece, rigle, clești de haine, cărămizi modulare, bare care pot deveni componente pentru alte bănci sau coșuri de gunoi.

Banii primiți de pe urma reciclării deșeurilor de plastic se întorc în comunitate. Asociația „Ținutul Buzăului” vrea să mai deschidă încă trei astfel de mori în județ.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.