luni, 28 aprilie, 2025

Gaze lacrimogene, produse din cel mai iute ardei din lume. A fost creat de cercetătorii buzoieni

Cel mai iute ardei din lume a fost creat la Buzău, la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL). Soiul, a cărui performanță nu a fost depășită încă, atrage tot mai mult atenția comunității științifice, deoarece prezintă o concentrație de două milioane de unități pe scara Scoville, dublu față de următoarele soiuri competitoare. Cel mai iute ardei a fost prezentat pentru prima oară în anul 2014, la Congresul Mondial de Horticultură din Australia. A întrecut detașat speciile ce provin din țările cultivatoare de ardei iute în concentrația de capsaicină, adică substanța...

Citeste mai mult

Ce l-a determinat pe Costel Vânătoru să părăsească Stațiunea de Cercetare Legumicolă, după 36 de ani de activitate

Unul dintre cei mai cunoscuți cercetători în horticultură, Costel Vânătoru, explică decizia radicală de a părăsi Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, după 36 de ani de activitate în această unitate de prestigiu. La jumătatea acestei luni, Costel Vânătoru și-a luat rămas bun de la colegii din Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) pentru a se dedica unui proiect gândit și pus pe picioare de el. Este vorba despre Banca de Resurse Genetice Vegetale. ”La stațiune am activat 36 de ani. A fost primul loc de muncă....

Citeste mai mult

Cum arată ”Coroana episcopului”, ardeiul extrem de iute care seamănă cu o floare. Nici nu poate fi gustat

Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău a aclimatizat și ameliorat sute de legume care pot avea multiple utilizări. În topul realizărilor este și ardeiul iute care pare a avea petale. Este cunoscut popular cu numele ”Coroana episcopului” și este de o mie de ori mai iute decât ardeiul bulgăresc. După mulți ani de studiu, specialiştii Laboratorului de Genetică şi Ameliorare de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău au creat aproape o mie de varietăți de ardei iute, multe nefiind comestibile din cauza conținutului ridicat de capsaicină, elementul care dă usturimea. ”Ardeiul...

Citeste mai mult

Dovleacul din care se produce cel mai fin burete de baie, aclimatizat de cercetătorii buzoieni

Știați că cel mai fin burete de baie se produce dintr-un dovleac? Are formă alungită, este comestibil doar când e verde, devine fibros după maturizare și poate fi cultivat și în țara noastră. Luffa, sau buretele vegetal, este în curs de ameliorare la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură din Buzău. Despre luffa, cercetătorul Costel Vânătoru, șeful Laboratorului de Ameliorare și Aclimatizare din cadrul SCDL Buzău, spune că fructul uscat al acestei plante se transformă într-un burete de baie care are efectul gomajului, lăsând pielea catifelată. ”Fructul de Luffa Cylindrica, odată ajuns...

Citeste mai mult

Mâncarea viitorului: spanacul de Malabar, o specie foarte productivă care se dezvoltă pe înălțime

Cercetătorii buzoieni au în studiu legume care vor fi mai rezistente la secetă și lungi perioade caniculare. În categoria plantelor pregătite pentru viitor intră și spanacul de Malabar, o specie care se dezvoltă pe înălțime. Faţă de spanacul tradiţional, varianta în formă de liană are un potenţial de producţie mult mai mare. Basella rubra, sau spanacul de Malabar, provine din zona Asiei și este o plantă suculentă, cu tulpina netedă şi cu o multitudine de lăstari, lungi de câţiva metri. Are gust mai intens decât spanacul obişnuit, frunze mai cărnoase şi...

Citeste mai mult

Planta-minune care va salva terenurile degradate, în faza de omologare în serele experimentale din Buzău

O categorie de superlegume sunt cultivate experimental în serele staţiunii de cercetare din Buzău, pentru a le face rezistente la schimbările climatice. În curând vom putea cultiva plante cu multiple întrebuinţări, din care se pot face salate gustoase, dar care, pe deasupra, vor reabilita solurile degradate. La Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău este în studiu o plantă care, spun cercetătorii, va reabilita suprafeţe mari de terenuri degradate. Salsola este numele acestui soi care, pe deasupra, este şi comestibilă. ”Forma frunzei aduce către mărar, dar ceva mai mare şi...

Citeste mai mult
Page 1 of 3 1 2 3