Acasa » tomate
Tomatele românești se scumpesc într-un ritm alert, acum, la jumătatea toamnei. Până și în Buzău, unde se găsește una dintre cele mai bogate și ieftine piețe agro-alimentare din țară, roșiile autohtone costă opt lei kilogramul. În alte județe, ele depășesc 12 lei kilogramul. Producătorii justifică scumpirile prin faptul că roșiile dispar din grădini mai repede anul acesta. În piața din Buzău, cele mai scumpe roșii sunt cele românești aduse de la grădinari din sudul județului, un important bazin legumicol al regiunii, unde fermierii beneficiază de subvenții de la stat. Legumicultorii de...
Citeste mai multRomânia își brevetează primul soi de tomate kumato, cele închise la culoare, foarte gustoase dar și mult mai sănătoase decât roșiile tradiționale. A fost obţinut la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău şi este în curs de omologare sub denumirea provizorie de Rapsodia. Tomatele tip kumato sunt cunoscute pentru culoarea lor neobișnuită și gustul distinct. De obicei, ele sunt mai mici decât roșiile obișnuite, au o aromă dulce iar coaja fructului este lucioasă. Culoarea lor închisă este dată de nivelurile ridicate de licopen, care este un antioxidant sănătos găsit în...
Citeste mai multÎn Marea Britanie, unde românii plecați la muncă ar da oricât pentru gustul de acasă, un kilogram de roșii aduse din țară se vinde cu 18 lei. În schimb, în piețele noastre, tomatele autohtone ajung chiar și la 20 de lei kilogramul, de patru ori mai mult decât prețul cu care pleacă de la poarta țăranilor. Asta, chiar dacă marfa parcurge un traseu mult mai scurt. În zona de est a Londrei, în Stratford, există o multitudine de magazine românești aprovizionate cu marfă de foarte bună calitate adusă de acasă. Se...
Citeste mai multLegumicultorii din comuna Glodeanu Sărat, recunoscută ca una dintre cele mai importante zone de producție legumicolă din România, resping acuzațiile conform cărora roșiile din sere și solarii ar fi forțate să se coacă mai repede cu ajutorul substanțelor chimice interzise în țară. Potrivit acestora, calitatea produselor lor este atestată de contractele încheiate cu importante lanțuri de magazine din România. Declarațiile legumicultorilor din Glodeanu Sărat survin după ce Inspectoratul de Poliție Județean Buzău a anunțat că doi bărbați, din satul Pitulicea, comuna Glodeanu Sărat, sunt suspectați că au comercializat legume tratate cu...
Citeste mai multÎn urma scandalului legat de utilizarea substanțelor interzise pentru stimularea creșterii legumelor în țara noastră, au apărut noi reacții. Un expert în domeniu, academicianul Costel Vânătoru, afirmă că există semne vizibile prin care se pot recunoaște tomatele care au fost tratate excesiv. Printre aceste semne se numără roșiile țuguiate, cu o textură foarte tare, cu un cotor lemnos și o culoare anormală în interior, precum și lipsa semințelor. Horticultorul Costel Vânătoru face parte din categoria cercetătorilor de top care au avertizat cu mulți ani în urmă despre fenomenul tomatelor toxice care...
Citeste mai multDespre nelipsitele tomate de pe mesele noastre, mulţi cred că au fost aici de mii de ani şi i-au hrănit de-a lungul secolelor pe strămoșii noștri. Este fals, spun specialiștii. Roșiile îşi au originea în America Centrală şi de Sud, mai precis în Peru. Istoria legumiculturii pare cea mai captivantă disciplină din cadrul cursurilor pe care specialiștii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău le organizează în cadrul unității, de la sfârșitul anului trecut. Acestea se desfășoară pe durata unei luni, timp în care elevii trec prin mai multe stagii de...
Citeste mai mult