vineri, 7 februarie, 2025

Legumicultorii din Buzău luptă cu gerul. Sunt costuri uriașe pentru încălzirea solariilor

Legumicultorii din Buzău luptă cu gerul. Sunt costuri uriașe pentru încălzirea solariilor

Rasaduri Sere Tomate Solarii (1)
Facebook
Twitter
Email

Vom plăti mai mult pentru primele roșii autohtone din această primăvară. Temperaturile scăzute afectează legumicultorii, care ard cantități mari de lemne și cărbuni pentru a menține temperatura optimă în solarii. Costurile mari de încălzire vor duce la creșterea prețurilor, în funcție de cât de rece va fi vremea până la venirea primăverii.

„Suntem în faza de repicat. După aceea, le udăm, tragem folia și le ținem la căldură ca să se dezvolte. Într-o lună, le plantăm în solar”, explică doamna Mariana din Glodeanu Sărat.

La Glodeanu Sărat, județul Buzău, legumicultorii pregătesc răsadurile pentru cultura de tomate. Sobele și centralele funcționează continuu, încă din toamnă, pentru a asigura căldura necesară.

„Focul începe toamna, când se răcește, și se oprește la plantat, când punem răsadurile în solar”, spune Răzvan Sâmpetru, legumicultor cu experiență din Glodeanu Sărat.

Acesta cultivă un soi timpuriu de roșii. În solariile sale, temperatura trebuie să fie constantă, între 15 și 20 de grade Celsius. Pentru a suplimenta căldura, a improvizat un godin care ridică temperatura cu câteva grade în timpul zilei.

„Folosim godinul ziua, când dăm folia la o parte. În brazde avem încălzire de la centrală, prin furtune. Totuși, fără godin, temperatura ar fi mult mai scăzută”, explică fermierul.

Costurile de încălzire sunt uriașe. Facturile pentru combustibil ajung la câteva zeci de mii de lei pe lună. Acest lucru va afecta prețul roșiilor. Dacă anul trecut un kilogram costa 35 de lei la începutul sezonului, în acest an prețul poate depăși 50 de lei.

„Cine mănâncă roșii primăvara trebuie să știe că în ele s-au investit bani mulți. Doar încălzirea costă zeci de mii de lei. Fermierii trebuie să-și recupereze investiția”, afirmă Răzvan Sâmpetru.

Cheltuielile nu se limitează la combustibil. Centralele pe cărbuni, energia electrică și îngrășămintele au prețuri tot mai mari. Fără ajustarea prețului tomatelor, fermierii ar înregistra pierderi.

„Costurile includ sămânța, turba, munca oamenilor și combustibilul. Doar butoiul acesta consumă 100-200 de kilograme de lemn pe zi”, explică fermierul din Glodeanu Sărat.

Deși producerea tomatelor implică costuri ridicate, legumicultorii din Buzău își continuă activitatea. Fără sprijin pentru reducerea cheltuielilor, roșiile românești pot deveni un lux pentru mulți cumpărători la început de sezon.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.