Acasa » dovleac
Grădinarii români vor avea ocazia în curând să cultive un dovlecel în formă de stea, românesc, numit ”patison”, varietate pe care cercetătorii Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău au luat-o în studiu cu peste 15 ani în urmă. Primul soi stabilizat genetic în țara noastră are potențial mare de producție, poate fi cultivat în spații protejate și în câmp. Pentru aspectul său deosebit, acest dovleac patison este cultivat de zeci de ani de grădinarii români, însă mai mult pentru rolul lor decorativ decât pentru calitățile alimentare. ”Am luat această specie...
Citeste mai multMarea surpriză pe care cercetătorii Staţiunii Experimentale din Buzău le-o pregătesc legumicultorilor din toată ţara este ”pepenele de iarnă”. Legumele sunt foarte mari, cresc pe boltă, asemenea strugurilor, şi rămân proaspete până primăvara. Nu sunt dulci ca pepenii clasici, însă au mai multe calităţi medicinale. După mulţi ani de muncă în laborator şi în solarii, cercetătorii Staţiunii Legumicole din Buzău au aclimatizat cu succes „pepenele de iarnă”, un soi provenit din Asia, unde este foarte popular. „Avem trei varietăţi, trei soiuri, dintre care unul a fost omologat şi urmează să fie...
Citeste mai multSezonul dovlecilor abia a început, dar campionii au fost deja desemnaţi. Vedeta acestui an este un bostan de 150 de kilograme din Buzău. Fermierii spun însă că dovlecii nu se apropie de dimensiunile gigant din trecut, din cauză că producţia din acest an a fost afectată de secetă. Chiar şi aşa, bostanii uriaşi au devenit atracţie turistică. Pe cel mai mare producător de dovleci îl găsim la Poşta Câlnău, comună aflată la jumătatea distanţei dintre Buzău şi Râmnicu Sărat. ”Anul acesta, undeva la 150 de kilograme, cel mai mare. Incomparabil cu...
Citeste mai multSpecialiștii Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău au reușit să aclimatizeze, în premieră pentru România, o varietate de curcubitacee care întrunește calitățile a trei legume și fructe. Sunt gustoase, dulci şi pot înlocui în preparatele culinare pepenele, castravetele şi chiar dovleacul. Benincasa hispida este denumirea științifică a fructului extrem de versatil cu care se mândresc cercetătorii unității din Buzău. Mai este cunoscut ca pepenele de iarnă sau castravetele de iarnă. În acest moment al anului are cel puțin cinci kilograme și seamănă cu pepenii clasici. ”Calitatea lor este că pot fi consumați...
Citeste mai multA fost distracție mare, în acest weekend, la cea de-a patra ediţie a sărbătorii tradiţionale "Zilele Dovleacului", organizată în comuna buzoiană Poșta Câlnău. Gurmanzii dar și curioșii au putut degusta produse tradiționale, de la prăjituri, plăcinte, la dulceţuri aromate preparate din dovleac. Din oferta comercianților nu au lipsit nici terasele cu grătare sau mititeii. Festivalul Zilele Dovleacului a fost organizat chiar lângă drumul european E85 care leagă Bucureștiul de Moldova. Bostanii cultivați într-o multitudine de soiuri au fost expuși cu mândire de către cultivatori chiar la intrare. ”Are în jur de...
Citeste mai multCe se poate face din dovleac? Aproape orice preparat culinar. Asta încearcă să demonstreze producătorii agricoli din Poșta Câlnău, județul Buzău, care au înființat un festival dedicat dovleacului. Timp de trei zile aromele îi vor imbia pe pofticiosi iar maeștrii bucătari le vor arăta pe viu secretele rețetelor. Festivalul Dovleacului organizat în comuna Poșta Câlnău, ajuns deja la a doua ediție, a fost înființat după modelul vecinilor din Serbia și Republica Moldova. Localnicii vor să arate cât de sănătos este dovleacul și ce minunății de preparate se pot face din el....
Citeste mai mult