Dovleacul este leguma vedetă a perioadei în care ne aflăm. Și nu doar pentru plăcinte sau supe cremă. Cei mai mulți clienți care vizitează târgurile de toamnă cumpără bostani decorativi, numai buni de sculptat, acum, înainte de Halloween.
Într-un decor îmbietor de toamnă, legumicultorii din comuna Poşta Câlnău au adus la festival cele mai gustoase roade din propriile grădini, iar bostanii sunt nelipsiți din peisaj. În special dovlecii care pot fi sculptați, cei cu coaja portocalie.
Oasperții au profitat de atmosfera plăcută și au găsit aici cadrul perfect pentru o fotografie. Dovleacul a devenit simbol al perioadei dinaintea Halloweenului, o sărbătoare de „împrumut”, pe care românii au adoptat-o destul de repede.
În zonele în care se cultivă intens dovlecii, aceştia sunt folosiţi în primul rând de gospodine. Produsul culinar de bază este plăcinta de dovleac, coaptă la vatră, o reţetă care este transmisă din generaţie în generaţie.