duminică, 19 mai, 2024

VIDEO Mesajul primarului din Râmnicu Sărat: ”Ar trebui evitate ieșirile pe jos sau cu mașina pe timpul furtunii”

VIDEO Mesajul primarului din Râmnicu Sărat: ”Ar trebui evitate ieșirile pe jos sau cu mașina pe timpul furtunii”

Facebook
Twitter
Email

Localitățile din Buzău simt deja efectele ciclonului din Marea Neagră care a adus vineri furtuni și ploi puternice, care au provocat deja viituri dar și victime umane. Pericolul nu a trecut, sâmbătă fiind așteptate noi reprize de vreme severă. Primarul municipiului Râmnicu Sărat a scris pe Facebook un mesaj menit să liniștească populația.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că Vrancea, Bacău și Buzău sunt județele care sunt urmărite cu precădere, fiind risc de inundații.

Conform datelor centralizate de specialiștii Departamentului pentru Situații de Urgență, în cursul zilei de vineri s-a intervenit pentru evacuarea apei din două curți și pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil, în municipiul Buzău.

De asemenea, în urma celor patru reprize de ploi abundente, la Râmnicu Sărat au fost inundate pentru scurt timp mai multe străzi, iar pompierii au intervenit pentru evacuarea apei dintr-o curte.

Dată fiind amploarea fenomenului meteo, care este fără precedent pentru ultimii ani în România, primarul municipiului Râmnicu Sărat a ținut să posteze pe Facebook un mesaj pentru liniștirea populației și trasarea unor recomandări.

”Nu este cazul să intrăm în panică, însă ar fi momentul sa adoptăm din timp atitudinea potrivită. Ar trebui evitate ieșirile pe jos sau cu mașina pe timpul furtunii, iar în unele situații, în cazul celor care locuiesc la case, să aibă la îndemână unelte cu care să poată interveni la nevoie”, a scris primarul Sorin Cîrjan pe pagina sa de Facebook.


Sorin Cîrjan a mai precizat că instituțiile sunt pregătite să intervină în caz de urgență, însă în situația unor fenomene meteorologice extreme este nevoie de sprijinul întregii populații pentru a depăși momentele critice.

”Așadar, să fim vigilenți în orele și zilele care vor veni și să acționăm responsabil pentru a depăși cu bine această perioadă!”, mai scrie Sorin Cîrjan.

Un mesaj similar a postat vineri și primarul orașului Nehoiu, aflat în zona de munte a județului Buzău.

”Nu traversați cursuri de apă care au depășit albia, nu staționați, nu parcați, nu campați în apropierea albiei cursului de apă, nu depozitați bunuri materiale, nu închideți animalele în adăposturi aflate în apropierea apei!”, se numără printre sfaturile edilului Ionuț Milea.

Întreaga regiune a intrat vineri la ora 12.00 sub incidența unui cod portocaliu care expiră sâmbătă noapte, la ora 23.00.

În acest interval de timp, în județele Bacău, Galați, Vrancea, Brăila, Ialomița, Călărași, Buzău, Prahova va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40-50 de litri pe metru pătrat și izolat 60-80 de litri pe metru pătrat.

Sub același cod portocaliu se vor afla și zonele montane ale judetelor Dâmbovița, Argeș, Brașov și Covasna. Meteorologii spun că ploi abundente vor fi pe spații mici și în celelalte județe din Muntenia și Moldova.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.