joi, 2 mai, 2024

VIDEO Cutremur de 4,8 grade în România resimțit puternic la Buzău. Locatarii din blocurile șubrezite, panicați

VIDEO Cutremur de 4,8 grade în România resimțit puternic la Buzău. Locatarii din blocurile șubrezite, panicați

Facebook
Twitter
Email

Panică printre buzoienii care locuiesc în blocurile cu bulină după cutremurul de 4,8 grade pe scara Richter, produs miercuri seara la ora 23.45. Seismul declanșat în zona epicentrală din județul Prahova, s-a simțit puternic în municipiul Buzău. Mișcarea telurică i-a băgat în sperieți pe cei care  locuiesc în imobilele avariate de seismele puternice din 1977 şi 1986.

Gândul că un seism de magnitudine ridicată i-ar putea îngropa sub munți de moloz, i-a ținut treji până târziu în noapte, pe locatarii buzoieni care trăiesc în blocuri șubrezite.”L-am simțit puternic la etajul 10 și ne rugăm să nu vină unul de 7 grade ca să se dărâme blocul pe noi. S-au speriat și copii și nevasta, ce mai… a fost de coșmar” ne-a declarat Mihai Stan,un locatar al blocului 41 din cartierul micro 14, imobil cu bulină roșie, expertizat cu risc seismic ridicat.

„S-a mișcat rău patul cu mine și m-am speriat. Acum îl așteptăm pe cel mare, am eu o presimțire”ne-a declarat Tutunea George, un alt locatar dintr-un bloc cu probleme.Cutremurul a fost resimțit puternic chiar și de către cei care se aflau la acea oră târzie din noapte în autovehicule.”Au fost două, unul mai mic înaintea celui mare.Le-am simțit pe amândouă , s-a clătinat mașina tare” ne-a mărturisit, Gheorghe Avram, taximetrist.

Seismul de miercuri noaptea s-a produs la doar o zi după fenomenul astronomic de Lună plină la perigeu – cunoscut în ultimii ani sub denumirea de „Super Lună” -, când satelitul natural al Pământului s-a aflat la o depărtare foarte mică față de Terra.Există oameni de știință, care afirmă că în astfel de perioade cutremurele de pământ sunt mai dese, iar probabilitatea dezastrelor crește.

În perioade cu Lună Plină, au fost înregistrate cutremure de magnitudine mare, de notat fiiind cele din 4 martie 1977 (7,4 Richter), din 31 august 1986 (7,1 Richter)  și cel din 27 octombrie 2004 (6.0 Richter).

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.