luni, 20 mai, 2024

VIDEO „Închisoarea Tăcerii”, condusă de torționarul Alexandru Vișinescu, intră în circuitul turistic

VIDEO „Închisoarea Tăcerii”, condusă de torționarul Alexandru Vișinescu, intră în circuitul turistic

Facebook
Twitter
Email

După zeci de ani de tergiversări, timp în care acoperisul s-a dărâmat, temnița comunistă de la Râmnicu Sărat primește o șansă de supraviețuire. Nouă milioane de euro vor fi alocați pentru restaurare prin programul național de reconstrucție și reziliență. Memorialul „Închisoarea Tăcerii” va fi gata în 2026.

Închisoarea comunistă de la Râmncu Sărat, care a fost condusă de torționarul Alexandru Vișinescu, a fost abandonată zeci de ani.

Aici au funcționat, după Revoluție, mai multe depozite de materiale de construcții.

În 2007, a intrat sub coordonarea IICMER, iar de atunci se tot încearcă reablitarea ei. Ultimii doi ani și-au pus amprenta dureros asupra clădirii.

Acoperișul s-a dărâmat și celulele erau în pericol sa devina și ele istorie.

Importanta obiectivului, pe harta represiunii comuniste, i-a mobilizat pe decidenți. Astfel, anul trecut, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au pus obiectivul pe o lista de investiții.

În momentul în care va fi finalizat, Memorialul va pune orașul Râmncu Sărat pe harta turistică a țării. ”Se așteaptă ca 20.000 de turiști să vină aici anual”, estimează Alexandru Muraru, deputat.

Închisoarea a fost construită în anii 1890 pentru deținuți de drept comun. În vremea revoltelor din 1907, au fost închiși aici o mie de țărani.

Ulterior, a devenit temniță pentru mințile luminate care luptau pentru eliberarea de sub jugul comunist. Între ei, liderii țărăniști Ion Mihalache, Ion Diaconescu și Corneliu Coposu.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.