duminică, 19 mai, 2024

Cum acționează virusul, nou în România, care ucide păstrăvii din exploatațiile piscicole

Cum acționează virusul, nou în România, care ucide păstrăvii din exploatațiile piscicole

Facebook
Twitter
Email

Un virus care omoară păstrăvii amenință să pună pe butuci fermele piscicole care cresc această specie de pește. Molima a scos temporar din circuit singura păstrăvărie din județul Buzău, care trebuia să livreze în această perioadă mai bine de două tone de pește pentru mesele de sărbători.

Peste 100.000 de exemplare de păstrăv curcubeu au fost sacrificate la exploatația piscicolă din Bâscenii de Jos, singura administrată de către Romsilva.

Aceasta oferă anual spre vânzare 14 tone de păstrăv curcubeu, o specie extrem de apreciată de români. Acum, bazinele de creștere sunt goale.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a anunțat la începutul lunii decembrie prezența septicemiei hemoragice virale la păstrăvii curcubeu dintr-o exploatație piscicolă din Băscenii de Jos, județul Buzău.

Virusul care ucide peștii din specia salmonidelor și care a închis pentru moment păstrăvăria din Buzău este una foarte puțin cunoscută în România. Doar câteva cazuri au fost indentificate până acum pe teritoriul țării noastre.

”Acest virus provoacă exoftalmia, adică ieșirea ochilor din orbită, tegumentul la păstrăvul curcubeu se înnegrește și apar hemoragii la nivelul înotătoarelor. La examenul anatomo-patologic, se constată hemoragii la nivelul organelor interne, chiar și la nivelul musculaturii”, declară Iulian Moca, medic veterinar DSVSA Buzău.

Chiar dacă boala păstrăvilor nu se transmite la om, medicii veterinari au luat decizia distrugerii întregului efectiv piscicol. Bazinele în care erau crescuți peștii sunt acum dezinfectate, iar întreaga activitate ar putea fi reluată abia peste câteva luni.

”În prima fază se procedează la o dezinfectare foarte riguroasă a întregii păstrăvării, inclusiv la spațiul verde; păstrăvăria este izolată cu totul, adică niciun fel de material biologic nu intră și nu iese. După minimum șase săptămâni se pot face repopulări, dar foarte riguros controlate, în sensul că materialul biologic care se aduce va fi supus analizelor”, declară ing. George Tăicuțu, șeful Ocolului Silvic Cislău.

Păstrăvăria din Bâscenii de Jos și-a început activitatea din anul 1981, atunci cînd au fost populate primele bazine. Aici erau crescuți păstrăvii curcubeu, cei mai apreciați de români. Unitatea va fi despăgubită pentru pierderile suferite.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.