duminică, 19 mai, 2024

Cea mai valoroasă pepită de rumanit, transportată de jandarmi la Muzeul Țăranului Român

Cea mai valoroasă pepită de rumanit, transportată de jandarmi la Muzeul Țăranului Român

Facebook
Twitter
Email

Muzeul Național al Țăranului Român a deschis miercuri cea mai mare expoziție din țară, cu exponate valoroase din peste 20 de muzee și colecții din România. Printre ele se află și cea mai mare pepită de chihlimbar de tip rumanit din lume. Exponatul se află în patrimoniul Muzeului Județean Buzău.

Pepita de ambră, clasificată ca obiect de tezaur și adusă în Muzeul Judeţean Buzău, de la Colți, cântărește aproape 3,5 kilograme și are o vechime cuprinsă între 40 şi 70 de milioane de ani. Era folosită ca opritor de ușă de către o bătrână din comuna Colți, care nicio clipă nu a realizat cât de valoros este bolovanul maroniu.
Bucata de rumanit are o valoare inestimabilă și de aceea, pentru mutarea ei dintr-un loc în altul este nevoie de măsuri sporite de securitate. Cea mai mare pepită de chihlimbar de tip rumanit din lume fost transportată luni la Muzeul Țăranului Român de către un echipaj de jandarmi, însoțit de echipa muzeului buzoian.

Expoziția „Muzeul pentru tine!”, deschisă la Sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român, poate fi vizitată până pe 31 decembrie. Cele mai valoroase și spectaculoase piese din țară pot fi văzute zilnic, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea și sărbătorile legale este închis.
Comuna Colţi și împrejurimile constituie „patria chihlimbarului” iar principala atracție a zonei este Muzeul Chihlimbarului, unic în România. Găzduieşte o impresionantă colecţie de rumanit. Datorită particularităţilor sale aparte, chihlimbarul românesc a fost denumit de către geologul Oscar Helm „rumanit“, pentru a-l diferenţia de alte tipuri.
Muzeul este găzduit de o clădire asemănătoare caselor ţărăneşti de pe Valea Sibiciului, cu trei niveluri, demisol, parter şi etaj. În cele trei încăperi de la parter se află colecţia de chihlimbar, colecţiile de flori de mină, roci, fosile şi pietre semipreţioase.

Cel mai cunoscut domeniu în care este folosit chihlimabarul este cel al obiectelor de podoabă. Din această răşină se confecţionează medalioane, brăţări, mărgele, inele dar şi obicte decorative. Pe vremea când era extras industrial din mina de la Colţi, bucăţile de chihlimbar erau prelucrate şi de către deţinuţii de la fosta închisoare din Buzău.
Locuitorii din zona comunei Colţi consideră că bucăţile de chihlimbar pe care le găsesc prin munţii lor sunt purtătoare de noroc şi le păstrează în case. Pulberea de ambră era folosită şi în prepararea unor tincturi şi, în amestec cu ţuica de Buzău, se considera că previne răceala.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.