duminică, 19 mai, 2024

Aparatură electronică și electrocasnică recondiționată pentru persoanele nevoiașe. De ce e nevoie pentru ca inițiativa să devină realitate

Aparatură electronică și electrocasnică recondiționată pentru persoanele nevoiașe. De ce e nevoie pentru ca inițiativa să devină realitate

Facebook
Twitter
Email

Cel mai mare reciclator de aparatură electronică și electrocasnică din România anunță că va avea o secție în care o parte dintre deșeurile pe care le primește pe platforma de la Frasinu, lângă Buzău, vor fi reparate și apoi introduse pe piața socială. Secția în care vor fi realizate aceste operațiuni este aproape gata, însă până să pornească activitatea, mai este nevoie de o lege care să permită acest lucru.

Green Group Buzău este cel mai mare reciclator din sud-estul Europei, nu doar din țara noastră. Are în portofoliu, de mulți ani, o fabrică de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), din Buzău, înființată cu o investiție de zece milioane de euro.

Aici, echipamentele frigorifice şi de aer condiţionat, aparatele electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, câteva tipuri de unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii devin fracţii de înaltă puritate, care sunt apoi asimilate în economie ca materii prime secundare, atât de necesare în contextul economic actual.

Sticla, plasticul, cuprul, fierul sau freonul sunt câteva dintre materiile prime obținute pe platforma Frasinu a celui mai mare reciclator din sud-estul Europei. Compania reciclează anual 25 de mii de tone de frigidere și cinci mii de tone de alte electrocasnice și electronice, între care televizoare, laptopuri, receptoare satelit, aparate de radio și DVD-playere, console de jocuri video și telefoane mobile.

De curând, conducerea Green Group a anunțat că va avea o secție în care o parte dintre deșeurile pe care le primește pe platforma de la Frasinu vor fi reparate și apoi introduse pe piața socială. „Zece la sută din frigiderele, mașinile de spălat, televizoarele, aspiratoarele și celelalte electrocasnice care ajung la noi ca deșeuri pot fi lesne reparate”, a declarat de curând Constantin Damov, director Green Group.

Constantin Damov a mai declarat că anul viitor va pune în funcţiune secția de reparaţii electrocasnice şi electronice.  Până atunci, însă, este nevoie de o lege care să permită acest lucru.

„Am insistat foarte mult, am lucrat în asociaţii să treacă o lege în România, aceea de reparare în vederea reutilizării. Deci, noi sperăm componente din frigidere, din maşini de spălat să poată fi folosite ca piese de schimb şi să trecem la ceea ce economia circulară ne impune, la prelungirea duratei de viaţă a obiectelor noastre şi să avem şi o secţie de reparaţii frigidere, televizoare pe care noi să le putem da, după aceea, pe piaţa socială”, a declarat Damov.

Acesta a mai precizat, în susținerea proiectului său, că există o piaţă întreagă în România de persoane şi chiar de instituţii care nu-şi permit bugete de achiziţii pentru echipamente de ultimă generaţie, „dar toţi ar vrea să beneficieze de un televizor plat, de un frigider, congelator sau computer”.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.