duminică, 19 mai, 2024

O bătrână de 80 de ani, singurul locuitor al unui cătun șters de pe fața pământului

O bătrână de 80 de ani, singurul locuitor al unui cătun șters de pe fața pământului

Facebook
Twitter
Email
Povestea unei bătrâne din județul Buzău este dovada că oamenii pot supraviețui mult în condiții extrem de vitrege. La aproape 80 de ani, Maria Zăican viețuiește în mijlocul pădurii, într-un cătun dezafectat al comunei Colți, unde numai câteva animale din gospodărie îi mai țin companie. Ar avea unde să plece, la nora sau fiica ei, din oraș, însă nu se poate desprinde de locul în care a trăit o viață. 

Comuna Colți, localitate din zona de deal a județului Buzău, a rămas fără cătunul Comarnici, în urmă cu mai bine de două decenii. În scripte, pentru că, în fapt, satul dezafectat este încă locuit de o bătrână de 79 de ani, Maria Zăican. Stă singură într-un bordei simplu, înconjurat de codri. Nici gard nu are  la casă și oricând s-ar putea trezi în mijlocul bătăturii cu lighioanele pădurii. 
 
Nu este deloc înspăimântată de singurătate sau sărăcie, pentru că are credință în Dumnezeu. În ciuda distanței de peste trei kilometri, care pot fi parcurși numai pe o potecă, tanti Maria merge în fiecare duminică la biserica din Colți, pentru rugăciuni. Este singurul moment în care femeia din pădure se poate aproviziona cu gaz lampant, cu care își luminează nopțile, sau cele necesare pentru casă. Are o pensie de cel mult 300 de lei pe lună, pentru că a lucrat la CAP, însă nu se plânge de lipsuri, pentru că mai are încă puterea să crească vreo două oi și câteva păsări, pe lângă căsuță.
 
”Tanti Maria are un măgăruș cu care aduce lemne din pădure și cară sacii de cereale, pentru că are niște teren agricol în arendă. Accesul în zonă numai așa se poate face, pentru că este o potecă prin pădure iar singurul drum forestiar care ar ajunge mai aproape de ea ar fi prin Muscelu Cărămănești, cu un ocol de peste 5 kilometri”, ne-a spus Diana Gavrilă, localnică din Colți.  
 
Cândva, satul Comarnici era viu, însă lipsa unor drumuri și desele alunecări de pământ l-au izolat. Tanti Maria a văzut cu ochii ei cum foștii vecini, nu mulți, vreo 20 la număr, au plecat pe rând, fie în căutarea unor locuri mai puțin vitrege, fie în eternitate. Doar trei locuințe au mai rămas în picioare, celelalte fiind pur și simplu înghițite de natură. 
 
Aflați toată povestea pe adevarul.ro.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.