duminică, 19 mai, 2024

Asfaltarea drumului spre patria chihlimbarului, programată la primăvară de către autoritățile Buzăului

Asfaltarea drumului spre patria chihlimbarului, programată la primăvară de către autoritățile Buzăului

Facebook
Twitter
Email
Consiliul Județean Buzău va reabilita drumul de acces către comuna Colți, zonă de importanță turistică, însă mai întâi trebuie luat în administrare de la autoritățile locale. În urmă cu doi ani, localnicii au lansat campanii pe internet și petiții online, pentru a atrage atenția asupra stării jalnice a acestui drum.

„Drumul chihlimbarului”, aşa cum este numită şoseaua care duce spre Colţi, va fi asfaltat în totalitate, promite Emanoil Neagu, președintele interimar al Consiliului Județean. Drumul comunal, care intră în aria de răspundere a primăriilor Pătârlagele și Colți va fi reabilitat cu investiții suportate de Consiliul Județean. Cele două administrații comunale nu dispun de bani pentru refacerea carosabilului.
 
Anul trecut, Consiliul Judeţean a preluat aproximativ 4 kilometri din drum în administrare temporară şi l-a reabilitat până la ieşirea din localitatea Sibiciu. Pentru asfaltarea şi celeilalte jumătăţi, procedura ar urma să fie repetată la acest sfârșit de an, până cel târziu la primăvară.
 
”În următoarea ședință a Consiliului Județean, vom încerca, dacă și domnii consilieri vor vota, să preluăm și celălalt tronson, ca să putem începe procedurile de licitație ca apoi în primăvară, cel târziu, să putem interveni și să putem spune că drumul a fost reabilitat în totalitate”, a declarat Emanoil Neagu, președinte interimar al CJ Buzău.
 
”Drumul chihlimbarului”  are o importanţă turistică deosebită pentru că asigură accesul turiştilor la muzeul din localitate şi la așezările rupestre de la Aluniş.
 
În 2013, un grup de localnici din comuna buzoiană Colţi a creat un cont pe Facebook, special pentru a reclama starea jalnică a drumului către obiectivele turistice ale zonei. Iniţiativa a debutat cu lansarea unei petiţii online pentru reabilitarea drumului judeţean ce leagă DN 10 de comuna Colţi, care, pe durata iernii, devenise impracticabil din cauza craterelor.
 
Campania a avut ecou în scurt timp. În anul următor, 2014, administraţia judeţului a solicitat primăriilor Pătârlagele şi Pănătău predarea în administraţia Consiliului Judeţean Buzău a unei porţiuni din drumul ce leagă DN 10 de comuna Colţi tocmai pentru a putea aloca banii necesari reabilitării.
 
Colți este o comună din județul Buzău, formată din satele Aluniș, Colți (reședința), Colții de Jos și Muscelu Cărămănești. Comuna se află în zona montană a județului și este cunoscută pentru colecția muzeală de chihlimbar, singura din România, aflată în satul de reședință, precum și pentru biserica din piatră din zona satului Aluniș.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.