duminică, 19 mai, 2024

VIDEO Oameni puşi pe drumuri, din cauza gafelor celor de la ANAF

VIDEO Oameni puşi pe drumuri, din cauza gafelor celor de la ANAF

Facebook
Twitter
Email
Sute de buzoieni, cei mai mulți, pensionari, stau la coadă la ghişeele ANAF pentru a cere explicaţii, după ce s-au trezit acasă, în cutia poştală, cu somaţii de plată. Buzoienilor li se cere să-şi achite datoriile pentru asigurarea sociala de sănătate pentru anul 2012, în condiţiile în care mulţi ştiu că le-au plătit ori nu au avut venituri. Pensionarilor li s-a cerut să lase numărul de telefon la ghişeu pentru a fi contactaţi ulterior. 

Scandalul notificărilor trimise de Fisc continuă. La Buzău, mii de persoane au fost somate să achite contribuții restante la fondul de sănătate, pentru anul 2012, din alte venituri decât salariile sau pensiile. Culmea este că majoritatea au de achitat aceeași sumă: 468 de lei.
 
Impunerile provin din toate veniturile obținute pe parcursul anului 2012, altele decât salariile și pensiile. Sunt însă oameni care au încasat peste 10 lei din dobânzi sau dividende, în urmă cu doi ani, care se văd acum nevoiți să plătească 468 de lei.
 
Nici reprezentantii Direcției de Finanțe Buzău n-au fost în stare să dea un răspuns în privința notificărilor emise de ANAF. 
 
Potrivit legii, impozitul pe venit se calculează la valoarea salariului minim pe economie din 2012, care era de 700 lei. 
 
Situații asemănătoare au apărut la începutul anului în toată țara. Pe lângă notificările privind alocațiile unor copii, ANAF a trimis românilor alte mii de decizii prin care îi înștiințează că au de plătit contribuții pentru asigurări restante la fondul de sănătate. 
 
S-a ajuns în situația ca femei casnice care au au primit alocațiile copiilor în conturi bancare să fie raportate la Fisc de către plătitorii de venituri: firme și bănci. La fel, pensionari medical cu venituri lunare de 230 de lei au de dat la stat 468 de lei.
 
În lipsa unor declarații fiscale, ANAF i-a înregistrat automat ca beneficiari de venituri și le-a calculat CASS la salariul minim. În aceeași situație sunt și foarte mulți acționari la SIF-uri din programul de privatizare în masă. Deși le reveneau dividende de câțiva lei pe care nici măcar nu le-au încasat, întrucât plățile nu s-au făcut din cauza costurilor mai mari decât veniturile, micilor acționari li s-au imputat datorii de sute de lei. 
 
Decizia aparține acum Guvernului, care trebuie să emită o ordonanță de urgență pentru ștergerea acestor datorii către CAS.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.