vineri, 13 decembrie, 2024

VIDEO Semne care ne arată că roșia este stimulată cu chimicale: țuguiul, unul dintre ele. Explicația unui cercetător

VIDEO Semne care ne arată că roșia este stimulată cu chimicale: țuguiul, unul dintre ele. Explicația unui cercetător

Facebook
Twitter
Email

În urma scandalului legat de utilizarea substanțelor interzise pentru stimularea creșterii legumelor în țara noastră, au apărut noi reacții. Un expert în domeniu, academicianul Costel Vânătoru, afirmă că există semne vizibile prin care se pot recunoaște tomatele care au fost tratate excesiv. Printre aceste semne se numără roșiile țuguiate, cu o textură foarte tare, cu un cotor lemnos și o culoare anormală în interior, precum și lipsa semințelor.

Horticultorul Costel Vânătoru face parte din categoria cercetătorilor de top care au avertizat cu mulți ani în urmă despre fenomenul tomatelor toxice care sunt vândute în piețe și supermarketuri, după ce au fost tratate de producătorii autohtoni cu hormoni de creștere și produse de coacere rapidă interzise de legea din țara noastră.

„Sunt substanțe care pun sănătatea în pericol și ne bucurăm de profituri poate ceva mai mari, pentru că scopul folosirii acestor substanțe este acela material, pentru a grăbi maturarea plantelor, pentru a prinde un preț mai bun la piață. Ethrel-ul a fost o substanță acreditată în România în legumicultură, în special în pomicultură, însă în legumicultură într-o concentrație mai redusă. După aceea s-a constatat că legumicultorii nu respectau acest lucru, măreau concentrația și a fost retrasă de la comercializare și de la folosirea în domeniul legumiculturii”, spune Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Academicanul buzoian precizează că astfel de tomate pline de chimicale au unele semne care le dau de gol. Roșiile cu moț mare, care pe deasupra au o fermitate neobișnuită, sunt susceptibile de a fi neconforme. Cu toate acestea, dovezile tomatelor tratate cu produse de coacere rapidă se obțin foarte greu, doar în urma unor analize toxicologice.

„Laboratorul poate să certifice dacă a fost folosit un stimulent. Noi ne putem da cu părerea având aceste indicii, faptul că avem un fruct foarte ferm, foarte tare, pe urmă că nu are semințe, că are un cep puternic, lemnos. Dar, acestea pot fi și caracteristici de soi și să facem greșeala că s-a folosit un stimulent. Analiza de laborator, trasabilitatea producției ar fi cea mai sigură cale de a ști ce s-a folosit”, declară Costel Vânătoru, cercetător.

Dovada că mulți fermieri ignoră legislația în domeniul fitosanitar pentru profitul rapid a venit zilele trecute, după ce câțiva producători din Glodeanu Sărat au fost depistați de polițiști că au folosit ilegal produse pentru grăbirea creșterii și a coacerii legumelor. Agronomii buzoieni avertizează că doar modificarea legislației în domeniul fitosanitar ar putea limita proporția legumelor pline de chimicale care ajung să fie vândute pe tarabe ca produse bio.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.