Producătorii din bazinul legumicol Glodeanu Sărat se tem că scandalul legumelor stropite îi va arunca în faliment. Porniți inițial de la anchetarea a trei fermieri care au vândut tomate forțate în exces cu chimicale interzise, procurorii au descoperit că ar fi probleme și mai mari la culturile de castraveți. Aurelia Roman, unul dintre zecile de producători de castraveți din Glodeanu Sărat, spune că deja clienții au început să-i evite.
Aurelia Roman este unul dintre zecile de producători de castraveți din Glodeanu Sărat. Deși crește în solarii, cultura sa de castraveți ajunge mai greu la maturitate, deoarece nu beneficiază de încălzire în sezonul rece. Doamna Roman ne asigură că, deși are mult de așteptat până ajunge să recolteze, nu intervine deloc în grăbirea coacerii, așa cum pare că procedează alți legumicultori.
„Recoltăm castraveții de puțin timp și de acum vom avea multă treabă. La două zile trebuie culeși, ca să dea voie la alte plăntuțe, la alte fructe. Nu aș vedea ce aș putea să le facă să grăbească, așa cum se spune că ar face unii. Poate în cel mai rău caz să azoteze, dar în valori normale, că altfel arde planta, iar tu ai după aceea nevoie să îți producă două, trei luni”, ne spune Aurelia Roman.
De când scandalul legumelor toxice a lovit comunitatea fermierilor din Glodeanu Sărat, Aurelia Roman spune cu amărăciune că asistă la o prăbușire rapidă a prețurilor la tomate și, mai nou, la castraveții produși aici.
„Aceste scandaluri ne-au făcut o faimă proastă și persoanele, oamenii care vin să cumpere, când află că marfa e de la Buzău, de la Glodeanu Sărat, nu mai cumpără de la noi. Posibil să nu ne mai vindem marfa, să muncim, și să devenim falimentari”, declară Aurelia Roman, legumicultor din comuna Glodeanu Sărat, important bazin legumicol din regiune.
Abzolut toți legumicultorii din Glodeanu Sărat se plâng că au început să fie evitați inclusiv de unii clienți tradiționali și spun că nu mai e mult până când vor ajunge să-și vândă marfa pe nimic din cauza scandalului legumelor stropite în exces, pornit de la o anchetă a polițiștilor buzoieni. Fermierii nu exclud nici sumbra perspectivă ca, în cazul devalorizării drastice a legumelor, să fie obligați să le arunce.
„Scădem prețurile și tot scădem până când s-ar putea să le aruncăm pe canal, așa cum s-a aruncat și până acum, ani de zile. Când nu se mai vindeau legumele, la canal cu ele că nu mai aveai ce le face. Le scade prețul, ajungem iar la cinci lei cutia. Nici munca nu o scoți, plus investiția, curentul, încălzirea”, spune Romel Bănuță, legumicultor din comuna buzoiană Glodeanu Sărat.
Săptămâna trecută, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria care îi cercetează pe cei trei fermieri din Glodeanu Sărat suspectați că utilizează și vând ilegal substanțe pentru stimularea plantelor au făcut public rezultatul analizelor de laborator.
Rezultatele expertizei spun că roşiile tratate cu substanţe neconforme sunt bune de consum, deoarece concentraţia de substanţe chimice este în limita admisă. În schimb, castraveţii aceloraşi legumicultori trebuie retraşi neapărat de la comercializare.
În urma anunțului făcut de procurorii din Pogoanele potrivit cărora doi dintre cei trei legumicultori din Glodeanu Sărat și-au stropit castraveții cu substanțe în cantități care pun în pericol sănătatea consumatorilor, motiv pentru care trebuie retrași din comerț, au fost declanșate controale la fermierii acuzați. La verificări a participat inclusiv directorul Autorității Fitosanitare Naționale, Paulina Gabor.
Instituțiile abilitate să ia măsuri în privința legumelor neconforme așteaptă rezultatele de laborator pentru a vedea cu cât au fost depășite concentrațiile chimicalelor folosite. „Dacă a depășit peste limita admisă maximă, atunci ne punem întrebarea dacă acele prelevări au fost luate la comercializare, sau direct din cultură”, a declarat Nicolae Coman, șeful Oficiului fitosanitar Buzău.
Cei trei legumicultori din Glodeanu Sărat sunt cercetați în stare de libertate iar ancheta nu a fost finalizată. La începutul lunii mai, polițiștii buzoieni au prins în flagrant un transport de substanțe ilegale aduse din Turcia folosite pentru creșterea și coacerea forțată a legumelor.