marți, 11 februarie, 2025

Fum, arome și tradiție. Cum se pregătesc delicatesele pentru sărbători în pensiunile din Buzău

Fum, arome și tradiție. Cum se pregătesc delicatesele pentru sărbători în pensiunile din Buzău

Bz3
Facebook
Twitter
Email

Sfârâie carnea în afumătorile pensiunilor care se pregătesc intens pentru sfârșitul de an. Pastrama, șunca țărănească, mușchiulețul sau cârnații prind acum savoarea și aspectul arămiu care vor stârni apetitul turiștilor ce vor alege sejururi la munte, începând cu 1 decembrie.

Emil Romanescu este bucătar la o pensiune din localitatea buzoiană Cândești, apreciată de turiști mai ales pentru meniurile tradiționale pe care le găsesc aici.

„Avem o afumătoare clasică, tradițională, cum făceau bunicii noștri. Produsele noastre sunt sută la sută carne, pentru că-s din ferma proprie”, spune Emil Romanescu, bucătar.

De câteva zile, afumătoarea restaurantului funcționează fără întrerupere iar focul mocnit este întreținut numai cu lemn de pom fructifer. Acum este rândul pastramei să fie scăldată în fumul aducător de arome.

„Stă până când se afumă bine. Să nu mai curgă zeamă din ea și până se rumenește un pic. De aici facem și carne la garniță, din aceeași pastramă. Folosim lemn fructifer, de prun, de cireș, ca să îi dea o aromă”, ne explică bucătarul pensiunii din Cândești.

La această pensiune, platoul tradițional este format numai din mezeluri produse în propria gospodărie. Babicul, cârnații de Pleșcoi și șunculița afumată sunt nelipsite din meniu, iar bucățile de carne provin de la porc crescut în propria fermă.

„Avem un kaizer de casă, babicul de Buzău, salam, cârnații de Pleșcoi, șunculiî, ceapa roșie de Buzău”, ne spune Emil Romanescu, bucătarul pensiunii.

Pentru că cererea de produse afumate este mare, cel puțin trei porci trebuie sacrificați într-o săptămână. „Toate preparatele noastre sunt din ferma proprie și vreau să le degustați cu mare drag”, declară Moise Rusu, proprietar pensiune.

Experiența culinară se anunță a fi una de neuitat pentru oaspeții care caută gustul tradițional românesc. Pentru că este cerere mare din partea turiștilor, în perioada sărbătorilor, pensiunea din Cândești își extinde capacitatea de cazare cu câteva căsuțe din lemn.

„Vom inaugura și acest corp de zece căsuțe până în sărbători, pentru a aduce un confort în plus și în spate vom instala două ciubăre cu apă încălzită”, spune Moise Rusu.

Oaspeții au parte de meniuri tradiționale din zona Buzăului și de trasee turistice către cele mai importante obiective turistice din Buzău, precum Vulcanii Noroioși și Muzeul Chihlimbarului.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.