sâmbătă, 19 aprilie, 2025

De la speranță la deznădejde. Prăbușirea pieței mieilor lovește fermele din Buzău

De la speranță la deznădejde. Prăbușirea pieței mieilor lovește fermele din Buzău

Miei Si Cocos
Facebook
Twitter
Email

Falimentul le bate la ușă crescătorilor de oi din România. Cu exporturile de miei blocate și cererea din țările arabe în scădere, fermierii sunt forțați să-și vândă animalele pe piața locală la prețuri cu 25% mai mici față de anul trecut. La doar 17 lei pe kilogram în viu, mulți dintre ei nu reușesc să-și acopere costurile de producție. Fermierii spun că pierderile sunt uriașe, iar fără soluții rapide, falimentul devine inevitabil.

Domnul Vasile, un fermier din Udați, comuna buzoiană Smeeni, crește peste 400 de oi, iar mai bine de jumătate dintre acestea erau pregătite pentru vânzare.

Vasile

A investit zeci de mii de lei de-a lungul anului și a așteptat primăvara pentru a-și recupera banii, înainte de Paștele creștinilor și Ramadanul musulmanilor. Însă, pe măsură ce zilele trec, iar exporturile rămân blocate din cauza pestei rumegătoarelor, crescătorul se confruntă cu o perspectivă sumbră.

„Rămânem cu ei. Pur și simplu nu avem unde-i mai vinde. Trăgeam nădejde și noi la mieluții. Ăștia erau banii cu care puteam și noi să ne pregătim pentru anul viitor. Oaia adultă nu prea se vinde, nu-i ca mielul. Asta era speranța noastră, la miel”, se plânge crescătorul de animale din Smeeni.

Miei

Fermierii buzoieni se plâng că abia mai reușesc să ia legătura cu vechii clienți, intermediari care, altădată, cumpărau turme întregi de miei la un preț convenabil de 25 de lei pe kilogram, în viu. Acum, puținii samsari care le mai răspund la telefon oferă sume mult mai mici. Prețul mieilor a scăzut drastic și a ajuns la doar 17 lei pe kilogram, cu 5 lei mai puțin decât anul trecut.

Fermieri

Cei mai mulți crescători de oi din Buzău muncesc în pierdere. Costurile de întreținere a animalelor, pe furaje, tratamente veterinare, forță de muncă, au rămas ridicate, în timp ce prețul mieilor a scăzut considerabil.

„Nu-ți acoperi nici munca, nu mai zici de hrană. Totul s-a cumpărat, baloți, porumb și tot ce trebuie. O să dispară meseria asta cât de curând”, declară Mădălin, fermier din Smeeni.

Whatsapp Image 2025 03 24 At 17.48.56 25cf5b7e

Dacă fermierii nu reușesc să-și vândă animalele la un preț care să le acopere cheltuielile și să le asigure un minim profit, vor intra în faliment.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.