miercuri, 1 mai, 2024

Preşedintele Camerei Deputaţilor vizitează, joi, Şcoala din Cilibia

Preşedintele Camerei Deputaţilor vizitează, joi, Şcoala din Cilibia

Facebook
Twitter
Email

Elevii şi dascălii şcolii din Cilibia se pregătesc pentru o vizită importantă, programată pentru joi dimineaţă. Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, va vizita şcoala buzoiană, împreună cu responsabili din UNICEF, pentru a afla rezultatele unei campanii de prevenire a abandonului şcolar. 

În delegaţia aşteptată la Buzău începând cu ora 10 se mai află Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, şi Philippe Testot-Ferry, UNICEF Senior Regional Education Advisor.

În cadrul evenimentului, oaspeţii vor vizita şcoala din Cilibia şi vor sta de vorbă cu copiii, directorul şcolii, profesorii şi părinţii, precum şi cu autorităţile locale, pentru a afla direct de la aceştia efectele initiativei. Şcoala din Cilibia face parte şi anul acesta din Iniţiativa UNICEF de prevenire a abandonului şcolar şi creştere a participării şcolare, proiect intitulat ” Hai la Şcoală!”. Împreuna cu partenerii săi locali, UNICEF acţionează la nivelul şcolii, familiei şi comunităţii pentru a sprijini accesul copiilor vulnerabili la educaţie de calitate.

Scopul campaniei ” Hai la Şcoală!” este de a contribui la prevenirea şi reducerea fenomenelor de absenteism, abandon şcolar şi părăsire timpurie a şcolii. Campania promovează respectarea dreptului fundamental la educaţie al tuturor copiilor şi principiul echităţii prin sprijinirea celor mai vulnerabili copii, inclusiv copiii romi şi a familiilor acestora.

Campania a fost lansată în mai 2010 de UNICEF în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi a fost implementată cu succes în anul şcolar 2010-2011 în 38 de comunităţi din 16 judeţe, în anul şcolar 2011-2012 în 103 şcoli din 37 de judeţe şi în anul şcolar 2012-2013 în 93 şcoli din 33 de judeţe.
În urma campaniei, derulată în anul şcolar 2012-2013, 75% din copiii la risc de abandon şi-au îmbunătăţit participarea şcolară.

În peste 80% din şcoli există un progres vizibil în ceea ce priveşte abandonul şi absenteismul şcolar în comparaţie cu situaţia înregistrată în anii şcolari precedenţi. Astfel, în medie, rata abandonului în aceste şcoli a scazut la 3,4 %. Dacă sunt excluşi elevii înscrişi, dar care nu au frecventat deloc şcoala anul acesta, şcolile au o rată medie de abandon de 1,5%, foarte apropiată de media înregistrată la nivel naţional. Acest rezultat este deosebit de încurajator, ţinând cont de faptul că la începutul proiectului media ratei de abandon în cele 93 de şcoli selectate era de peste 5,7%. Evoluţii pozitive similare se observă şi în ceea ce priveşte reducerea absenteismului.

Partenerii de implementare în anul şcolar 2012 – 2013 au fost: MEN, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE), Centrul de Resurse şi Informare pentru Profesiuni Sociale (CRIPS), Fundatia Holt şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară Împreună.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.