luni, 28 aprilie, 2025

Legumele din grădinile bunicilor sunt pe cale de dispariție

Legumele din grădinile bunicilor sunt pe cale de dispariție

1 Rosii In Gradina
Facebook
Twitter
Email

Românii riscă să piardă în ultimii ani numeroase soiuri de legume şi zarzavaturi care erau nelipsite din grădinile ţăranilor până în urmă cu câţiva ani. Avertismentul vine din partea cercetătorului buzoian Costel Vânătoru, care spune că, din cauza schimbărilor climatice, a dăunătorilor şi bolilor din ce în ce mai numeroase şi mai agresive, cultivatorii abandonează soiurile vechi, vulnerabile, pentru plante mai rezistente.

Cercetătorul buzoian Costel Vânătoru vorbeşte despre necesitatea finanţării unei bănci de gene, de către stat, astfel încât vechile legume şi zarzavaturi să fie conservate pentru posteritate.

Reporter: Care sunt factorii care afectează în acest moment legumicultura?

Costel Vânătoru: În primul rând, factorii climatici sunt cei care condiţionează foarte mult viaţa plantelor. Fiecare specie are cerinţe diferite faţă de factorii climatici, iar aici vorbim de lumină, temperatură, apă, hrană. În ultima perioadă, din cauza schimbărilor climatice, plantele au probleme serioase. De exemplu, căldurile excesive din timpul verii au făcut să se deprecieze foarte mult din producţie, la majoritatea plantelor, la tomate, la castraveţi, ardei, vinete, din cauza fenomenului de arsură solară. Ţesutul fructelor se depreciază în urma arsurii după care se pătează şi se necrozează, astfel încât ajung să nu mai poată fi valorificate.

Reporter: De când verile caniculare sunt o problemă serioasă pentru legumicultori?

Costel Vânătoru: Este un fenomen care a început să apară cam din 2008 şi care s-a accentuat semnificativ de la an la an. A apărut ca efect al temperaturilor ridicate şi al durităţii razelor solare din timpul verii, care în trecut nu era şi care, mai garv, a început să afecteze şi culturile din spaţiile protejate. Chiar şi în sere şi solarii descoperim fructe depreciate. Pentru a atenua acest fenomen, s-a ajuns la plasele de umbrire chiar şi în câmp, pentru protejarea de arşiţă. Nu era nevoie, până nu demult de aceste plase, pentru că aveam o climă blândă. Deci avem nevoie de cumpărarea, montarea plaselor, iar acestea costă.

Reporter: Ce alţi factori produc daune în grădinile românilor?

Costel Vânătoru: Se ştie că majoritatea speciilor legumicole au probleme cu dăunătorii iar cei mai periculoşi dăunători întâlniţi în legumicultură sunt păianjenul, tripsul, afidele, musculiţa albă, gândacul de Colorado. La sol avem coropişniţa, nematrozii, care sunt invizibili cu ochiul liber, pe urmă viermii sârmă, foarte periculoşi. Aceşti dăunători provoacă pagube foarte mari, iar combaterea este dificilă şi necesită cantităţi mari şi costisitoare de substanţe. Dacă vorbim despre boli, ele sunt în număr din ce în ce mai mare, iar pagubele sunt foarte mari. Pentru că în ultimii ani au fost aduse multe seminţe şi răsaduri de afară, odată cu ele au pătruns şi dăunători şi boli care au pus stăpânire pe populaţiile locale, mult mai vulnerabile.

Reporter: Cum influenţează aceşti factori grădinăritul?

Costel Vânătoru: O să asistăm la o înlocuire în cultură a legumelor tradiţionale cu soiuri mai rezistente, îmbunătăţite prin cercetare. Din păcate, o parte dintre dăunători nu pot fi combătuţi sau foarte greu pot fi combătuţi. Trebuie să vii cu insecticide şi fungicide scumpe. Cea mai bună soluţie pentru a evita aceste chimicale, tratamente, este folosirea unui material genetic, soiuri şi hibrizi, cu rezistenţă genetică la dăunători dar şi la stresul provocat de schimbările climatice. De aceea, în rândul legumicultorilor există de câţiva ani tendinţa de a se orienta către plante mult mai rezistente.

Continuarea interviului, pe ADEVARUL.RO

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.