miercuri, 1 mai, 2024

VIDEO Cârnaţii de Pleşcoi vor ajunge brand european, alături de cașcavalul de Săveni

VIDEO Cârnaţii de Pleşcoi vor ajunge brand european, alături de cașcavalul de Săveni

Facebook
Twitter
Email

Uniunea Europeană va recunoaște oficial trei noi produse româneşti, după cum promit oficialii din Ministerul Agriculturii, care a stabilit un calendar de acţiuni la nivelul ţării pentru înregistrarea şi recunoaşterea produselor alimentare autohtone la nivel european. Este vorba despre cârnații de Pleșcoi, originari din județul Buzău, și caşcavalul de Săveni, județul Botoșani.

Cârnaţii de Pleşcoi ar putea deveni, în curând, brand european. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a prezentat la solicitarea premierului Dacian Ciolos o informare privind produsele româneşti cu potenţial pentru care sunt în curs de elaborare dosare în vederea depunerii lor la Comisia Europeană pentru înregistrare şi protecţie cu denumiri de origine sau indicaţii geografice.

Potrivit informatiilor, este în curs de analiză, la Comisia Europeană, documentaţia pentru înregistrare a produsului „Novac afumat din Ţara Bârsei”, cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP). Ministerul Agriculturii este implicat şi consiliază grupurile interesate de înregistrarea unor produse româneşti conform sistemelor de calitate europene, astfel încât să parcurgă fără probleme întreaga procedură.

În prezent, au fost depuse la MADR, în vederea analizarii şi transmiterii către Comisia Europeană, documentaţiile pentru alte două produse româneşti: „Caşcavalul de Săveni” din judeţul Botoşani şi „Cârnaţi de Pleşcoi” din judeţul Buzău.

”Această recunoaștere europeană va însemna obținerea certificatului IGP. În județul Buzău s-a delimitat această zonă georgrafică unde s-au produs cârnații de Pleșcoi. Mai multe firme care ne-am grupat în Asociația Producătorilor de cârnați de Pleșcoi am depus cererea pentru obținerea acestui IGP, care limitează dreptul de fabricare a acestor cârnați în această zonă geografică”, a declarat Ion Ghiță, producător de cârnați, din Pleșcoi.

România are, la ora actuală, trei produse recunoscute la nivel european. Guvernul a marcat, în cursul acestei luni, omologarea la nivel european a Salamului de Sibiu ca produs cu Indicaţie Geografică (IGP) şi a brânzei Telemea de Ibăneşti ca produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP), după ce, în 2011, Magiunul de prune Topoloveni fusese înregistrat ca produs cu Indicaţie Geografică Protejată.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.