marți, 30 aprilie, 2024

VIDEO Carte despre”Drăgaica”, lansată în ultima zi ”Târgului dintre țări”

VIDEO Carte despre”Drăgaica”, lansată în ultima zi ”Târgului dintre țări”

Facebook
Twitter
Email

„Drăgaica – Târgul dintre ţări” este titlul celei mai recente cărţi apărută sub semnătura buzoianului Viorel Frâncu. Autorul lucrării este unul dintre cei mai titraţi publicişti locali, preocupat de istoria meleagurilor buzoiene. Lansarea a avut loc la una dintre terasele târgului, chiar în ultima zi a acestuia.

Închiderea târgului a fost marcată astăzi cu o lansare inedită de carte. Este vorba despre volumul ”Drăgaica – Târgul dintre țări” al publicistul Viorel Frâncu. Invitaţi la lansarea din iarmaroc au fost oameni de cultură buzoieni, scriitori, jurnalişti, profesori, istorici, oameni de artă, majoritatea dintre ei autori de cărți.
 
Prefaţa lucrării a fost scrisă de un cunoscut om de ştiinţă şi scriitor, dr. Sorin Geacu, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Geografie al Academiei Române.
 
Cartea despre Drăgaica din Buzău cuprinde lucruri mai mult sau mai puțin știute de publicul larg, descoperite în urma unei intense documentări.
 
”De exemplu, am un capitol despre întâmplări din Drăgaica de altădată, precum cea a unui senator din Râmnicu Sărat care a fost jefuit de 4.000 de lei. Am scris despre personalitățile care au vizitat-o. În perioada postdecembristă, unul dintre cei care au vizitat-o a fost Ion Rațiu, care a fost aici la vreo șase ani după vizita aceea nereușită la Buzău. Cel mai important oaspete a fost prințul Carol, în 1868, care a participat la târgul Drăgaica, venit în Buzău, la invitația prefecturii, pentru o vânătoare de urși”, spune Viorel Frâncu. 
 
Autorul are și o explicație pentru dezamăgirea multora dintre vizitatorii târgului de astăzi, care spun că Drăgaica nu mai e ce-a fost odată. ”Înainte de Revoluție, târgul Drăgaica umplea anumite lipsuri materiale ale noastre. Pe vremea aceea veneau mulți turiști din Bulgaria, Polonia, URSS, care aduceau ciocolată, țigări, cafea, diverse produse care nouă ne lipseau,  iat târgul Drăgaica era un prilej de a ne umple aceste goluri”, ne-a declarat Viorel Frâncu.
 
Târgul își închide porțile în fiecare an, pe 24 iunie, în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătoarul, sărbătoare cunoscută în popor drept Sânzienele sau Drăgaica. Sărbătoarea Sânzienelor marchează începutul verii în calendarul popular, având loc la trei zile după solstițiul de vară. Această zi este celebrată încă din vechime şi figurează și în calendarul creștin ortodox.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.