marți, 29 aprilie, 2025

3 MITURI despre brânză! Află ACUM recomandări simple, accesibile și sănătoase!

3 MITURI despre brânză! Află ACUM recomandări simple, accesibile și sănătoase!

Screenshot 20210707 182707 Docs
Facebook
Twitter
Email

Marea majoritate a oamenilor iubesc brânza, dar există câteva mituri răspândite despre “Sănătate, Frumusețe sau Dietă” care vizează și consumul de brânză și pe care ar trebui să le cunoști, înainte să eviți să consumi acest aliment. 

Descoperă în continuare 3 dintre aceste mituri:

  • Brânza bună trebuie să “îmbătrânească” mult timp

Există brânzeturi “tinere” și există brânzeturi maturate minunate! Calitatea oricărei brânze depinde mult mai mult de calitatea laptelui, adică de cum sunt crescute și hrănite animalele și de condiţiile de prelucrare a laptelui, decât de cât timp a stat la maturat. 

Cel mai important, este vorba despre cât de mult îți place brânza! Dacă îți plac brânzeturile maturate, este minunat. Însă, dacă dorești altceva, poți găsi brânză proaspătă din lapte de vacă de la Laktotrio, pe care o poți comanda online și vine direct la tine acasă! Este în totalitate o alegere personală, determinată de preferințe și gusturi.

  • Nu poți mânca brânză dacă ești la dietă

În general, brânza conține multe dintre proteinele și grăsimile, mineralele, vitaminele și probioticele de care avem nevoie pentru a ne menține sănătoși. De fapt, pentru a avea o sănătate nutrițională bună, cel mai recomandat este să consumi produse lactate de calitate. În special pentru colesterol ridicat sau tensiune arterială, cumpără brânzeturi bogate în grăsimi.

Cu siguranță, brânza poate fi savurată în cantități modeste ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate. Însă, dacă încerci să reduci aportul de grăsimi, este o idee bună să acorzi atenție tipului de brânză pe care îl consumi.

De exemplu, brânzeturile tari sunt mai bogate în grăsimi decât brânzeturile moi, deoarece conținutul lor de umiditate este mai mic.

Pentru a optimiza aportul de grăsimi în raport cu bucuria și pofta de brânză, poți să:

  • Folosești brânză cu gust mai puternic pentru că obții aceeași aromă, dar utilizezi mai puțină brânză;
  • Eviți produsele din brânză “cu conținut scăzut de grăsimi”. În general, acestea sunt mai puțin aromate și satisfăcătoare la gust, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai multă cantitate de brânză;
  • Elimină untul dacă faci un sandwich cu brânză sau mănânci brânză pe pâine prăjită;
  • Rade brânza deoarece acest lucru mărește volumul și înseamnă că probabil vei folosi mai puțin.

Mai mult de atât, în cadrul unui studiu realizat cu persoane care vor să slăbească s-a constatat că adulții obezi care au consumat mai mult lapte, iaurt sau brânză au pierdut cu 70% mai multă greutate corporală și cu 64% mai multă grăsime corporală decât cei care au consumat mai puțin.

  • Brânza are un conținut ridicat de săruri

Sarea este un ingredient important în brânză. Pe măsură ce brânza îmbătrânește, procesul de fermentare descompune grăsimile și proteinele. Proteinele sunt formate din aminoacizi și pe măsură ce acești aminoacizi se rup, se cristalizează. 

Conform OMS, sarea din alimentație provine din alimentele procesate, cum ar fi carnea procesată, șunca și salamul, brânza, gustările sărate și tăiței instant, printre altele și pâinea și produsele din cereale prelucrate.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca adultul mediu să urmărească să nu consume mai mult de 5 g de sare pe zi, deci este important să acordăm atenție conținutului de sare al alimentelor pe care le consumăm. 

De obicei, în brânzeturile cu conținut scăzut de sare sunt incluse brânza proaspătă de vaci, cremă de brânză sau mozzarella. Cel mai bine este să eviți brânzeturile precum halloumi, branzeturile albastre și cheddars.

În concluzie, pentru orice masă cu preparate pe bază de brânză, deserturi și aperitive remarcabile, trebuie să găsești echilibrul.

Sursa Foto: Pexels.com

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.