marți, 30 aprilie, 2024

VIDEO Eroii au ajuns în pământ! Emoţiile i-au copleşit pe membrii familiilor, care au avut nevoie de îngrijiri medicale

VIDEO Eroii au ajuns în pământ! Emoţiile i-au copleşit pe membrii familiilor, care au avut nevoie de îngrijiri medicale

Facebook
Twitter
Email

Cimitirul Eroilor a fost neîncăpător pentru sutele de persoane care au participat la înmormântarea celor doi militari eroi ucişi în Afganistan. Familiile, colegii, prietenii dar și mai multe oficialități militare au fost la ceremonialul religios de înhumare a sublocotenenților post-mortem Iulian Dumitrescu și Adrian Vizireanu, uciși de talibani la sfârșitul săptămânii trecute.

Multe lacrimi au curs pentru cei doi militari de la forţele speciale care au fost conduși pe ultimul drum. Au venit să-şi ia rămas bun de la ei rude, prieteni, colegi şi oameni simpli care au aflat de tragedia din Afganistan. Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a participat la funeralii alături de şeful statului major general, generalul Nicolae Ciucă.

În timpul ceremonialului şeful direct al celor doi militari, comandantul Forțelor pentru Operații Speciale Buzău a prezentat biografiile acestora. Pregătiţi ca la carte, absolvenţi ai unor cursuri de specialitate, cei doi militari buzoieni au primit funcţii importante în cadrul misiunii din Afganistan la care participau de la începutul lunii martie.

”Din păcate, i-am condus pe ultimul drum pe doi dintre cei mai buni camarazi ai noștri, militari cu pregătire desăvârșită. Militarii de la operații speciale parcurg o lungă perioadă de antrenamente înainte să plece pe teatrele de operații. Misiunile lor se execută într-un mediu extrem de dificil, așa cum este și Afganistan. Promitem din tot sufletul să le păstrăm veșnică memoria, prin modul și acțiunile executate”, a declarat lt. col. Dorel Danciu, ofițer de presă la Brigada de Operaţii Speciale Mihai Viteazu.

Miercuri, un reprezentant al Ambasadei Statelor Unite ale Americii a acordat celor doi, în timpul funeraliilor, medalia Defence Meritorious Sevice Medal.

Pentru cinstirea eroilor au fost trase salve de pușcă automată. Sute de coroane au fost trimise din toate colțurile țării, de la instituții militare sau civile, organizații sau persoane fizice dar și de la Administrația Prezidențială și din partea Guvernului României.

„Vreau să le mulțumesc cetățenilor municipiului Buzău, care își cinstesc în acest mod deosebit eroii. Este un moment dificil dar noi suntem profesioniști și ne vom continua misiunile așa cum ne-au fost ordonate. Ne vom face datoria pentru țară și vreau să vă spun că securitatea României se asigură nu numai aici ci și de la mii de kilometri distanță”, a declarat lt.col. Marius Crăciun, comandantul componentei de operaţii speciale.

Cei doi subofițeri din Buzău au murit pe data de 7 mai, la ora 10.45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani. Buzoienii, încadraţi la Batalionul de Operaţii Speciale „Băneasa Otopeni“, au fost ucişi de doi teroriști care purtau uniforme ale forţelor naţionale afgane de apărare şi securitate, atacul fiind revendicat mai târziu de Mişcarea talibană afgană.

Membrii operaţiunii „Resolute Support” au răspuns atacului cu focuri de armă şi i-au ucis pe atacatori. Un al treilea afgan a fost, se pare, reţinut în urma incidentului, potrivit ministrului Apărării, Mihnea Motoc.

În timpul atacului, un alt militar buzoian, sergentul major Bogdan Dragomir, a fost rănit şi, după ce a fost stabilizat în Kandahar, a fost evacuat la un spital militar din baza americană de la Ramstein, Germania.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.