marți, 30 aprilie, 2024

De ce liceenii din Buzău au depus mai puține cereri pentru ora de religie decât elevii minori. Iată explicația specialiștilor

De ce liceenii din Buzău au depus mai puține cereri pentru ora de religie decât elevii minori. Iată explicația specialiștilor

Facebook
Twitter
Email
Cei mai mulți elevi buzoieni care au frecventat orele de religie vor continua să participe la aceste cursuri. La nivelul judeţului nostru, procentul celor care au semnat în favoarea orelor de religie este de peste 90%. Cele mai puține cereri pentru această disciplină au fost înregistrate în liceele tehnologice. 

Ora de religie va reprezenta, în continuare, o materie de larg interes în unităţile de învăţământ din judeţul Buzău. Procentul celor care s-au exprimat în favoarea participării este de covârşitor. Mai precis, dintre cei 54.000 de elevi care frecventează orele de religie, 49.500 dintre ei vor continua cursurile la această disciplină.
 
Situația îi mulțumește pe reprezentanții IȘJ pentru că nu pune în pericol serviciul profesorilor de religie, fiind exclusă perspectiva unor restrângeri de activitate. Întrucât decizia Curții Constituționale, aceea de a cerere părinții sau elevilor majori să își dea acordul pentru ora de Religie, a venit în timpul anului școlar, exista riscul ca unii profesori să rămână fără clase, deși aveau contract de muncă, dacă numărul celor care se retrăgeau de la religie era mare. 
 
Unitățile de învățământ cu un procent mai mic de cereri semnate de liceeni sau de părinţi sunt cele cu profil tehnologic, mulţi dintre tineri crezând că, astfel, vor avea parte de o oră liberă în locul celei de religie. „Liceele, și mai ales liceele tehnologice, au un număr mai mic de cereri depuse. Asta pentru că elevii majori au sperat, probabil, că dacă nu vor mai face Religia, vor fi liberi. Eu îi anunț că nu va avea nimeni oră liberă ci vor fi supravegheați și vor face alte activități în școală. Mai sunt și părinți ai elevilor de liceu care nu țin legătura cu școala, așa cum se întâmplă la gimnaziu. Sunt unii care vin cu copiii în clasa a IX-a și mai revin undeva în clasa a XII-a. Neputând fi contactați, nu s-au depus nici cereri. Totodată, mai avem o comunitate de o altă confesiune religioasă (penticostali n.r.), în zona Râmnicelu, unde s-au depus mai puține cereri”, a declarat Geta Burducea, inspector șef IȘJ Buzău.
 
Potrivit Inpsectoratului Școlar, o situație specială înregistrată la Buzău este cea a lipsei unui tutore legal pentru elevii minori ai căror părinți sunt la muncă în străinătate. „Există problema părinților care lucrează în străinătate și nu există un reprezentant legal care să aibă grijă de copii în lipsa lor. Au venit bunicii și au spus că sunt de acord să facă Religia, dar nu am putut să le înregistrăm cererea, pentru că ei sunt tutori formali, nu legali. Am convenit ca acești elevi să rămână în clasă, fără să fie însă notați”, a mai declarat inspectorul general al IșJ Buzău.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.