duminică, 5 mai, 2024

Cârnații de Pleșcoi sau covrigii de Buzău, comercializați doar cu un logo special

Cârnații de Pleșcoi sau covrigii de Buzău, comercializați doar cu un logo special

Facebook
Twitter
Email

Cârnații și babicul de Pleșcoi, pastrama de oaie și porc, covrigii de Buzău dar și renumita Tămâioasa românească de Pietroasa nu vor mai putea fi comercializate dacă nu vor avea aplicat un logo special. Este o măsură inițiată de Ministerul Agriculturii, pentru a preveni înșelarea consumatorului.

Multe dintre cele 4.400 de produse tradiționale din România clasificate conform vechii legislații nu erau cu adevărat tradiționale, astfel ca în multe cazuri românii care preferă acest gen de produse au fost înșelați, a declarat ministrul Agriculturii.

Inițiativa Ministerului Agriculturii, al Sănătății și al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), reglementează situația produselor ”tradiționale în sine sau care exprimă tradiționalitatea”. Actul normativ precizează clar că produsele tradiționale se vor comercializa purtând un logo special.

Potrivit noilor norme, cantitatea produsă zilnic va fi limitată, la un aliment tradițional, la 400 de kilograme sau litri pe zi, cu excepția produselor de panificație, unde cantitatea nu trebuie să depășească 800 de kilograme pe zi.
În aceste condiții, mulți dintre producătorii buzoieni cu produse atestate tradițional pe veche legislație ar avea serios de suferit.

La sfârșitul anului trecut, la nivelul județului Buzău, potrivit vechilor norme, 18 agenți economici erau atestați tradițional pe diverse domenii, potrivit datelor prezentate de Direcția pentru Agricultură Buzău.

În panificație, cei mai reprezentativi erau SC Boromir, SC Brutarex și SC Ginar Prod. Cu produse din carne se remarcă SC Tri 94 Prod. Com, SC Comsoradi SRL, SC Valmar și SC Produse Tradiționale Gabioti din Pleșcoi, cu produse din lapte se evidențiază SC Meridian Agroind, iar cu produse din tomate SC Legume -Fructe.

În domeniul vinificației, atestarea pentru produsul tradițional – Tămâioasa Românească de Pietroasa a fost primită de SC D.V.V. Pietroasa și de SC Casa de Vinuri Zorești.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.