Puțini sunt cei care-și pot închipui că în mijlocul câmpiei există o ministațiune asemănătoare celor de pe litoralul românesc. În comuna Balta Albă, din județul Buzău, există de patru ani un complex de agrement unde turiștii pot face plajă, se pot scălda în apă sărată și, în plus, pot face băi de nămol, numai bune pentru reumatism. Stațiunea balneoclimaterică este situată la jumătatea distanței dintre Râmnicu Sărat și Brăila, pe malul lacului Balta Albă. Lacul are apa clorurată, sodică, slab magneziată şi slab sulfatată iar nămolul sapropelic de pe fundul acestuia este un important factor natural de cură, cunoscut încă din anul 1847.
Principalele afecţiuni tratate aici sunt cele ale aparatului locomotor, afecţiuni dermatologice, reumatismale şi ginecologice iar nămolul de aici este folosit la fabricarea produselor Pell Amar. Vestea despre calitățile terapeutice s-a răspândit demult, dincolo de granițele județului.
Lacul cu o suprafață de peste o mie de de hectare este declarat rezervație naturală și s-a bucurat de renume la sfârșitul secolului trecut, când rivaliza cu vestitele namoluri de la Mangalia si Techirghiol. În ministațiunea de la Balta Albă vin și străini. Jose de Amolina, un spaniol de 45 de ani, a venit din Barcelona, special să testeze efectele nămolului sapropelic.
Din vara anului 2009, un investitor râmnicean a concesionat de la Apele Române plaja de la Balta Albă şi a transformat-o în mica staţiune care, pe lângă tratamentul cu nămol sapropelic şi băi în apă sărată, oferă multe alte servicii turistice.
Cazarea la Balta Albă se poate face într-o pensiune cu cinci camere, la prețul de 80 de lei pe noapte, dar și în căsuțe cu trei locuri, care pot fi închiriate cu 70 de lei pe noapte.
În apropierea complexului se mai află Rezervația Naturală Balta Amara, cu vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării și o necropolă din epoca migrațiilor, din secolele III – IV.