Un fermier din județul Buzău îl acuză pe șeful filialei societății de îmbunătățiri funciare că i-a lăsat vitele și oile, peste 1.600 de capete, să moară de sete în plină secetă. Susține că, deși în urmă cu 3 luni a plătit 1.000 de lei pentru apă, șeful a închis conducta de alimentare a canalului de desecare din care se adăpau animalele. De cealaltă parte, directorul de la îmbunătățatiri funciare spune că va asigura sursa de apă imediat ce fermierul va încheia contract.
Canalul din care se adapă animalele din zona Lipia, de zeci de ani, este unul secundar, care trece prin islazul concesionat de fermier pentru pășunat. Săptămâna trecută muncitorii de la ANIF au tăiat conducta de alimentare și au sudat un capac.
Crescătorul de animale susține că din această cauză vitele și oile sale suferă de sete. ”Mă topesc pe picioare pt că nu știu ce să mai fac. Animalele au început să slăbească, să se degradeze”, spune fermierul Aurel Chiricioiu, crescator animale.
Din cauza secetei, islazul s-a pârjolit iar vitele caută înnebunite smocurile de verdeață, ca sa-si domoleasca setea. ”Animalele când nu mai au apă parcă înnebunesc, ne aleargă pe tot câmpul”, spune unul dintre îngrijitori.
Necazul fermierului se adâncește cu fiecare zi ce trece, pentru că dispar atât ochiurile de apă din canal cât și verdeața de pe islaz. O vită consumă în medie 100 de litri de apă pe zi iar efectivul de bovine al fermierului numără 130 de capete plus alte 1.300 de oi și capre.
Fermierul consideră că șeful ANIF a căutat prin blocarea canalului să se răzbune pentru că nu ar fi fost mulțumit de șpaga primită: doi berbecuți și o mie de lei. ”Domnul director e venit de vreo doi ani. I-am dat un berbecuț și mi-a zis că-s cap pătrat apoi 1.000 de lei, anul ăsta, pentru că mi-a zis că îmi taie chitanță, ceea ce nu a mai făcut. Acum mi-a oprit apa”, acuză Aurel Chiricioiu.
În replică, șeful de la ANIF Buzău susține că blocarea canalului a fost singura soluție pentru remedierea unei avarii în urma căreia a inundat o porțiune întinsă de teren cultivat cu grâu. Funcționarul neagă însă că ar fi primit vreodată foloase necuvenite de la fermier.
Potrivit legii, fermierul ar trebui să încheie un contract și să plătească apa consumată de animale în baza unui contract. Canalul de irigații de vest este singura sursă de apa atât pentru cultivatorii de cereale și viță de vie cât și pentru crescătorii de animale. Apa folosită pentru irigații provine din acumularea Siriu aflată în administrarea Apelor Române.