Un protest inedit a avut loc, miercuri după-amiază, la Parchetul Buzău, unde își au birourile procurorii DIICOT. Acțiunea a fost organizată de un număr de 30 de angajați ai unei brutării din oraș, supărați că din cauza anchetei DIICOT asupra patronilor turci, au rămas fără loc de muncă și salarii. Săptămâna trecută, șase afaceriști cu cetățenie turcă s-au ales cu dosare penale pentru o evaziune de 18 milioane de euro.
Printre protestatari s-au aflat de la brutari, şoferi, vânzătoare până la morari sau muncitori necalificați. Au intrat în curtea Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău pentru a-i cere explicații procurorului care i-a arestat pe patronii lor. Salariaţii spun că din cauza anchetei, s-a creat o problemă socială în rândul salariaților firmei Delsan. În total, turcii arestaţi săptămâna trecută au aproape 150 de angajați, la moara din Ulmeni şi brutăria din Buzău.
Procurorul DIICOT care anchetează cazul a acceptat să stea de vorbă cu o delegație a protestatarilor, formată din doi oameni, cărora le-a explicat că sunt șanse să își recupereze salariile, din sumele de bani indisponibilizate în vederea instituirii sechestrului asigurător. Salariații au aflat însă că rezolvarea va putea veni după o serie lungă de demersuri birocratice.
”Le-am explicat că există sume de bani indisponibilizați, ca urmare a instituirii sechestrului asigurator, și că dumnealor pot face o cerere în vederea plății salariilor, care este analizabilă prin prisma altei cereri de ridicare în tot sau parte a măsurii sechestrului, pentru anumite sume de bani”, a declarat procurorul Nicolae Petroşel, şeful DIICOT Buzău.
Angajaţii turcilor s-au plâns şefului DIICOT că nu au de lucru şi nimeni nu le spune dacă vor mai avea sau nu loc de muncă. Procurorul le-a explicat că DIICOT nu a dispus în niciun fel blocarea activităţii firmelor cercetate ba, mai mult, oamenii legii au luat măsuri pentru ca activitatea deocamdată la numai unul dintre punctele de lucru.
”În cursul zilei de ieri, am deblocat linia de producție, am efectuat stocul de grâu, 850 de tone și le-am cerut să dea drumul activității de producție la moară”, a declarat procurorul Nicolae Petroşel, şeful DIICOT Buzău.
În urmă cu o săptămână, oamenii legii au arestat șase cetăţeni turci, consideraţi a fi capii unei reţelei de evaziune fiscală, care a produs un prejudiciu statului român de 18 milioane de euro. Turcii au cerut la Curtea de Apel Ploieşti să fie cercetaţi în stare de libertate, solicitare care le-a şi fost admisă de magistraţii prahoveni.