Municipalitatea a sărbătorit vineri, 11 septembrie, 150 de ani de la înfiinţarea primei linii de cale ferată care avea drept punct de oprire Buzăul. Punctul forte al evenimentului a fost inaugurarea unui monument de for public amplasat în faţa gării CFR.
În fața gării din Buzău a fost amenajat un sens giratoriu în mijlocul căruia a fost amplasată o locomotivă cu abur veche de peste 80 de ani.
Locomotiva Malaxa din 1936, aflată în patrimoniul cultural naţional, a fost amplasată la Buzău pentru a sărbători 150 de ani de cale ferată la Buzău (1870-2020).
Monumentul de for public semnalizează și faptul că Buzăul este cea mai mare localitate din Europa aflată exact la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord.
În fața unei mulțimi de peste 200 de oameni, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a subliniat că deși infrastructura feroviară și rutieră sunt rămase în urmă față de nevoile tării și fată de standardele din vest, Buzăul este un oraș prosper care trăiește din resurse proprii.
„Vă dați seama ce impact uriaș ar fi avut o autostradă și o cale ferată modernă asupra Buzăului care este un nod rutier și feroviar important în România. Buzăul este un oraș prosper care primește 95 la sută din sumele de la bugetul local din taxele și impozitele virate de societățile comerciale care își desfășoară activitatea pe teritoriul municipalității. Cu atât mai mare este meritul celor care conduc astăzi Buzăul. Mă gândesc la primar și la președintele Consiliului Județean care trebuie să facă o echipă bună și în următorii patru ani și care trebuie să facă față provocărilor din domeniul economic și sanitar”, a mai precizat Marcel Ciolacu.
Primarul Constantin Toma a precizat că amplasarea locomotivei la Buzău reprezintă un moment istoric important pentru Buzău. „Mi-a adus aminte vărul meu care era inginer că anul acesta se împlinesc 150 de ani de cale ferată la Buzău. Am luat legătura cu Regionala CFR Galați pentru a primi o locomotivă din patrimoniul național. Când am văzut-o prima dată pe peron am avut o emoție extraordinară. Ne-am apucat apoi de lucru și iată că astăzi suntem în măsură să vă prezentăm acest monument istoric important”, a declarat Constantin Toma.
Președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu l-a felicitat pe primarul Constantin Toma pentru tot realizările din ultimii ani. „Vreau să-i mulțumesc primarului Toma pentru toate realizările pe care le-a avut la Buzău. Astăzi se predă o lecție de importantă de istorie întrucât prin aceste locuri au trecut oameni care au marcat istoria României și implicit a Buzăului”, a declarat Petre Emanoil Neagu.
Conducerea Primăriei Buzău intenţionează să reabiliteze total infrastructura rutieră din zona Staţiei CFR Buzău.
Totodată, în partea a doua a anului, va fi asfaltată strada Republicii, până la pasajul Marghiloman.
Se aşteaptă ca acest tronson rutier să fie mult mai intens circulat mai ales după ce va fi redat în folosinţă noul pod de la Vadu Paşii.
Muncitorii de la Urbis Serv lucrează de zor la reabilitarea pasajului lung de 200 de metri care asigură accesul cetăţenilor către liniile de cale ferată dar şi către cele două cartiere, Poştă şi Mihai Viteazul.
Valoarea investiţiei este de aproximativ 850.000 de lei, fonduri proprii ale municipiului. Şase luni vor dura lucrările de revovare a pasajului subteran din incinta Staţiei CFR Buzău, însă edilul-şef al Buzăului speră ca pasajul să fie redat în folosinţă mai devreme.