Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 a lăsat în urmă clădiri prăbuşite, numeroase incendii, zeci de captivi sub dărâmături, accidente rutiere și populaţie panicată. Haosul a fost, din fericire, doar o parte a scenariului celui mai amplu exercițiu de alarmare publică, organizat în ultimii ani, la Buzău. Ca o coincidență, chiar cu puţin timp înainte de începerea aplicației, în zona seismică Vrancea – Buzău s-a produs un cutremur de pământ. Sirenele din municipiul Buzău au sunat, miercuri dimineaţă, pentru a-i avertiza pe locuitorii oraşului de producerea unei catastrofe naturale. A fost vorba de un cutremur soldat cu blocarea a zeci de persoane în instituţii, cu producerea unor incendii şi accidente. Centrul mobil al pompierilor a direcţionat forţele de intervenţie către zonele unde s-au semnalat victime.
Pacienţii şi personalul dintr-un spital surprinşi de cutremur au sunat după ajutor, pentru că uşa de acces a fost blocată de un zid care s-a prăbuşit. Echipele de deblocare au eliberat intrarea în unitatea spitalicească după care a început căutarea şi salvarea celor din imobil. Un bioradar adus de la ISU Vrancea a depistat existenţa a doi supravieţuitori la subsolul clădirii.
Victimele cutremurului au fost transportate în afara clădirii avariate unde au primit îngrijiri medicale de la echipaje de ambulanță și voluntari ai Crucii Roșii. Tot în spital, instalaţia din laborator a fost avariată şi s-a produs o contaminare chimică. La un imobil cu zece etaje o persoană a rămas blocată în apartament şi a fost scoasă pe o autoscară a pompierilor. Un accident grav s-a produs în haosul creat imediat după seism.
Scenariul exerciţiului a implicat peste 750 de oameni și doi câini de căutare și salvare a victimelor surprinse sub dărâmături. ”Element de noutate la Buzău. Pentru prima oară, societatea civilă vine în sprijinul Crucii Roșii. Rocky este un câine special antrenat pentru salvarea victimelor din situații de urgență. Instruit numai de către personal specializat și venim cu dragă inimă în sprijinul cetățenilor. De astăzi, mai aveți un salvator. De anul trecut, de fapt, de când ne-am înființat, buzoienii trebuie să stea liniștiți pentru că alături de Nely de la Isu va veni și Rocky, care are doi ani”, Monica Turcu, conductor câine de salvare și președinte al Asociației Kara Dog.
Buzoienii spun că o astfel de activitate este binevenită în condiţiile în care judeţul este în zona cu cel mai ridicat risc seismic din ţară. ”Și Buzăul, ca și Vrancea, ne aflăm în zona epicentrului iar după ultimele cutremure știți că axa în care s-a manifestat a fost Vrancea, Buzău, București, Giurgiu, Zimnicea. Cel puțin după cutremurul din 1977, toate construcțiile în zona Vrancea – Buzău au grad de rezistență la seisme de peste 8”, a declarat col. Dănuţ Nicolae, şeful ISU Buzău.
În zona seismică Vrancea – Buzău s-a produs un seism chiar cu puţin timp înainte de începerea exerciţiului. Mai exact la ora 9,46 în munţii Buzăului la o adâncime de 108 kilometri şi a avut magnitudinea 3,1. De la începutul lunii noiembrie, activitatea seismică a înregistrat nu mai puţin de nouă cutremure cu magnitudine peste 3.