vineri, 17 ianuarie, 2025

VIDEO Comuna buzoiană Mânzălești, printre destinațiile de vis ale României

VIDEO Comuna buzoiană Mânzălești, printre destinațiile de vis ale României

Facebook
Twitter
Email

Asociația „Cele mai frumoase sate din România” a lansat a doua ediție a ghidului turistic și cultural cu același nume ca al organizației. Sunt prezente în lucrare peste 60 de sate din toată țara, locuri de poveste, tradiții și obiceiuri vii păstrate, modul de viață autentic în ritmul naturii, care fac din sat, chiar și astăzi, izvorul culturii și simțirii românești.

Comuna buzoiană Mânzălești a fost nominalizată, pentru 2014, ca destinație de vis – Eden Europa. La Manzalesti turiștii au parte de frumusețea de poveste a peisajelor, pe care Valea Slănicului le oferă din abundență, și pe care localnicii au știut să le valorifice și să transforme zona într-o destinație important pe harta ecoturismului și a agroturismului din România.

Comuna Mânzăleşti se află la 50 de kilomtri de oraşul Buzău, pe Valea Slănicului. Unii istorici spun că este una dintre cele mai vechi aşezări umane din ţara noastră şi au chiar curajul să creadă că este leagănul civilizaţiei europene, deoarece, spun ei, aici este singurul loc de pe continent unde se găseşte sare la suprafaţă, mineral de care organismul uman este dependent. De fapt, sarea este elementul de care ne lovim la tot pasul, în tot periplul nostru prin zonă.

Cum intri în comună, te întâmpină un pinten alb, înalt de șapte metri, parcă modelat în sare. APintenul este, de fapt, o acumulare de cenuşă vulcanică.

La o distanţă de numai doi kilometri de centrul comunei se află satul Meledic, un cătun cu numai câteva familii, dar bogat în minunăţii ale naturii. Lacul de aici este una dintre ciudățeniile locului. Nu mai mare de un hectar, amplasat pe un munte de sare, lacul are apa dulce! În timpul verii, aici se face plajă și se pescuiește. Băile nu sunt indicate deoarece apa este extrem de rece la circa un metru distanță de mal. Teoretic, adâncimea lui este de 20 de metri însă localnicii spun că nu au dat niciodată de fund.

La circa un kilometru distanță de platoul Meledic, într-o pădure de tei, se află Peștera de Sare, unică în Europa prin modul de formare. Se spune că lungimea peșterii depășeste 30 de kilometri, iar unele săli au înălțimi de aproape 200 de metri. Intrarea în grotă a fost blocată cu câțiva ani în urmă de o alunecare de teren, care a format în munte un crater cu pereți albi, adânc de peste 100 de metri.

Bătrânii spun că platoul Meledic este prima locație pe care Regina Maria ar fi ales-o pentru construirea Castelului Peleș. Moartea arhitectului, însă, a determinat-o pe regină să decidă schimbarea amplasamentului. Astazi, în acel loc, sunt încă vizibile ruinele fundației ce ar fi trebuit să susțină palatul regal.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.