Considerate pe vremuri zone locuite preponderent de familii modeste, periferiile orașelor au devenit în ultimii ani atractive pentru orășenii care caută aer curat, liniște, trafic lejer. Dezvoltatorii imobiliari au sesizat tendința și investesc de mulți ani în amenajarea unor cartiere de vile și blocuri, pentru care primesc continuu cereri de cumpărare sau închiriere.
În municipiul Buzău, cele mai noi locuințe se construiesc la ieșirea din oraș către nord. Aproape toate apartamentele și vilele aflate acum în construcție au fost contractate deja de familii care au decis să se mute din centrul orașului către periferie.
Cartierul Orizont este format din peste 300 de vile dar și câteva blocuri cu două, până la opt etaje. Pentru că cererea de cumpărare și închiriere este mare, noua zonă rezidențială este în continuă extindere pe un teren viran de lângă șoseaua de centură.
Locatarii spun că nu sunt deloc deranjați că locuiesc la periferie. ”Distanța de centru nu este mare. Sunt trei minute până în oraș, este liniște, aer, curat, iar locuința este nouă. Deja se vede că tineretul a început să plece către periferie, către liniște”, spune unul dintre locatarii cartierului de la ieșirea spre Râmnicu Sărat.
Până la sfârșitul acestui an, cartierul Orizont va avea 870 de locuințe. Aproape toate apartamentele și vilele aflate acum în construcțieau fost contractate deja de familii care au decis să se mute din centrul orașului către periferie.
”Ritmul vânzărilor a fost constant. Oamenii caută un cartier aerisit, spații de joacă, locuri de parcare. Fug de blocuri vechi”, declară Dan Oană, reprezentant dezvoltator imobiliar.
Aproape trei mii de locuitori numără cel mai nou cartier alBuzăului, în condițiile în care gradul de ocupare este de 80 la sută. Prețul locuințelor din acest cartier variază între 60.000 și 150.000 de euro.
Specialiștii în imobiliare spun că tendința migrării rezidenților către exteriorul orașului este stimulată și de prețurile din ce în ce mai mari la care se vând apartamentele noi sau cele modernizate din zonele centrale ori semicentrale.
Zilele trecute, un apartament dintr-o zonă semicentrală a Buzăului s-a vândut cu 140.000 de euro, o sumă vehiculată de obicei pe piețele imobiliare din București sau din marile orașe, precum Clujul, Iașiul sau Timișoara.
Cererea de apartamente este atât de mare în Buzău, încât e loc de noi proiecte de dezvoltare imobiliară, spun specialiștii. De altfle, au fost anunțate deja investiții în amenajarea unor minicartiere, cele mai multe, la periferie.
Câteva blocuri vor fi ridicate începând de anul acesta în spatele Parcului Tineretului, un alt cartier va apărea pe proprietatea societății Concas, de pe Transilvaniei.
Se află în faza de avizare un ansamblu de trei scări în apropierea supermarketului Kaufland din Bariera Ploiești. De asemenea, pe strada Frăsinet, unde Arhiepiscopia Buzăului deține o suprafață de teren, se fac studii pentru construirea a 18 clădiri cu 5 până la 10 etaje.