Pepenii au fost astăzi vedeta agricolă a sudului judeţului Buzău,în cadrul unei expoziţii de produse agricole și tradiţionale. Organizatorii au fost la înălțime alături de producătorii zonali dar și de numeroasele ansambluri folclorice din județ prezente la acest eveniment câmpenesc . Într-o atmosferă scăldată de fumul grătarelor încinse pe care sfârâiau mititeii, peste o mie de lucuitori din Orașul Pogoanele au fost prezenţi duminică, la manifestările prilejuite de cea de-a doua ediţie a „Festivalul Pepenilor”.
Cu miezul roșu ca focul, fin la gust și plin de dulceață. Așa descriu pepenele cultivat în zonă producătorii din localitate. Duminică, ei s-au întâlnit să sărbătorească prețiosul produs care le face cinste, care chiar dacă în acest an nu prea are un preț bun în galantare.
Un spectacol folcloric susţinut de artişti ai Centrului Judeţean de Cultură şi Artă Buzău, ansamblul „Ciuleandra” din Pogoanele, ansamblul ”Macoveiu” şi ansamblul de dansuri populare „Zarna” din Valea Câlnăului a dat startul la distracţie. Apoi cu mic cu mare, sute de oameni au venit să petreacă ca la bâlci.
Aflată în sudul județului Buzău, localitatea Pogoanele este renumită deja la nivel național ca fiind locul unde se produc unii dintre cei mai gustoși pepeni din țară.
Primarul localității Florin Dumitrașcu a declarat că din acest motiv sărbătoarea anuală reprezintă o bună oportunitate pentru producători de a-și face cunoscute produsele tradiționale.“Pepenii de Pogoanele sunt un brand al nostru la care ținem foarte mult și pe care vrem să îl omologăm în cel mai scurt timp. Meritul pentru organizarea acestui eveniment îl au membrii GAL-ului din localitate” a mai adăugat edilul.
Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Ecoul Câmpiei Buzăului” a luat fiinţă în urmă cu doi ani şi are în componenţă comunele Ruşeţu, Padina, C.A. Rosetti, Cilibia, Luciu, Largu, Gălbinaşi, Ţinteşti, Glodeanu Siliştea, Glodeanu Sărat, Florica, Brădeanu, Pogoanele şi comuna Ciocile din judeţul Brăila.