Au fost ample percheziții în zona de munte a județului Buzău, la persoane bănuite de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național, furt de arbori și fals informatic. Trei bărbați au fost reținuți polițiști, printre ei fiind un pădurar din Lopătari și fiul său.
Acțiunea a fost derulată de polițiști ai Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol, sprijiniți de polițiști din cadrul celorlalte structuri operative ale unităţii. Au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară și la sediul unei societăți comerciale de profil, din Lopătari.
„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2020-2023, bănuiţii ar fi tăiat fără drept arbori din fondul forestier naţional şi, pentru a da aparenta legalitate activităţii de comerţ şi prelucrare, ar fi trecut drept loc de provenienţă a materialului lemnos partizi legal constituite. Prejudiciul estimat este de peste 60.000 de lei”, transmite biroul de presă al Poliției din județul (IPJ) Buzău.
În cadrul perchezițiilor au fost descoperite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor trei motofierăstraie, cinci telefoane mobile şi 14 metri cubi de material lemnos, cherestea rășinoase și lemn de foc de esență fag, estimat de reprezentanţii silvici la 10.000 de lei.
„Au fost puse în executare trei mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul poliţiei pentru audieri. În baza materialului probator administrat, poliţiştii au reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, trei bărbați bărbați cu vârste cuprinse între 26 și 50 de ani, toți din Lopătari, pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic”, se mai arată în comunicatul IPJ Buzău.
La activități au participat luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale, dar şi reprezentanți silvici. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
Potrivit unor surse, doi dintre suspecți sunt un pădurar și fiul acestuia, tânărul fiind proprietarul societății de prelucrare a lemnului aflată în circuitul de valorificare ilegală a lemnului. Ei doi, împreună cu un complice, sunt acuzați că au doborât arbori din diverse păduri care aparțineau statului, apoi au vândut lemnele, creînd astfel un prejudiciu de circa 60.000 lei.
Lemnele erau valorificate prin intermediul societății pe care o deține fiul pădurarului în comuna Lopătari. Ca să ascundă ilegalitatea activității, treceau în mod fals ca proveniență a lemnului zone în care erau programate tăieri legale în acea perioadă.
Cei trei bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind acuzați de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori. Miercuri, Parchetul a dispus măsurile preventive pentru fiecare. Astfel, pădurarul de 50 de ani a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, fiul lui, de 26 de ani, a primit arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar complicele lor, în vârstă de 41 de ani, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.