joi, 16 ianuarie, 2025

Un jurnalist buzoian a câștigat premiul naţional V.Voiculescu pentru publicistică

Un jurnalist buzoian a câștigat premiul naţional V.Voiculescu pentru publicistică

Facebook
Twitter
Email

La Casa memorială din localitatea buzoiană Pârscov a avut loc joi decernarea premiilor Concursul naţional de creaţie literară V.Voiculescu , ediţia 2013, la care au participat peste 120 de autori de volume din întreaga ţară, două premii fiind atribuite jurnalistului buzoian Dorin Ivan, corespondent Agerpres. Premiul naţional V.Voiculescu pentru publicistică a revenit jurnalistului Dorin Ivan, corespondent Agerpres, pentru volumul ”Diavolul din călimară”, apărut în Colecţia Opera Omnia la Editura Tipo-Moldova din Iaşi. Acesta a mai primit şi premiul ”Lazăr Băciucu” pentru jurnalism de investigaţie.”Dorin Ivan a publicat la o editură prodigioasă din Iaşi un volum consistent de aproape 500 de pagini care conţine şi şapte dosare de presă. Unul dintre ele, despre închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost solcitat de Parchetul general şi reprezintă probatoriu în doasrul Vişinescu”, a declarat la Pârscov scriitorul Dumitru Ion Dincă.

Juriul prezidat de scriitorul Gabriel Chifu, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, a acordat patru premii naţionale, pentru poezie, proză, publicistică şi un premiu special.

La secţiunea proză, s-a impus Cristian Meleşteu cu volumul Revoluţia borfaşilor, apărut la Editura Tracus Arte, iar premiul naţional pentru poezie a fost atribuit poetului Gellu Dorian pentru volumul Cartea singurătăţilor, apărut la Editura Charmides.

Premiul special V.Voiculescu a fost acordat jurnalistei Carmen Gavrilă de la Radio România Actualităţi, pentru volumul ”Revolta Orientului”, apărut la Editura Polirom, iar Premiul naţional V.Voiculescu pentru publicistică a revenit jurnalistului Dorin Ivan, corespondent Agerpres, pentru volumul ”Diavolul din călimară”, apărut în Colecţia Opera Omnia la Editura Tipo-Moldova din Iaşi.

Dorin Ivan a mai primit şi premiul ”Lazăr Băciucu” pentru jurnalism de investigaţie.”La acest concurs naţional de creaţie literară aşezat foarte bine, foarte inspirit sub semnul unui scriitor exemplar şi destin literar şi ca destin uman. La ediţia din acest an au fost foarte multe volume trimise, peste 100, ceea ce este un record notabil, este remarcabil caracterul naţional al festivalului, această deschidere naţională. Laureaţii de anul acest fac cinste concursului şi literaturii care se scrie la noi”, a declarat scriitorul Gabriel Chifu.

DSC 0425

 

Manifestarea culturală a fost organizată de Direcţia pentru Cultură a judeţului Buzău, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Biblioteca judeţeană „Vasile Voiculescu” din Buzău, Centrul judeţean de Cultură şi Artă şi Primăria comunei Pârscov, fiind susţinută financiar şi de Primăria municipiului Buzău.

Dorin Ivan s-a născut la Buzău pe 19 mai 1955, în localitatea Şarânga, din comuna Pietroasele. În anul 1980, a deveint membru al „Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România” iar în 1981 a activat ca fotoreporter principal la cotidianul „Viaţa Buzăului”. Prima distincţie a obținut-o în anul1983 când i s-a decernat premiul naţional „Alexandru Sahia” pentru fotografie de reportaj. 

În 1985 i s-a acordat şi Premiul Consiliului Ziariştilor din România pentru fotografie de presă. În paralel a urmat Facultatea de Ziaristică (1984-1989) iar la începutul anilor ’90 a devenit unul dintre cei șase cofondatori ai cotidianului “Opinia”.  Aici a activat ca jurnalist până în anul 2002, când a devenit corespondent al “Agenţiei Naţionale de Presă -Agerpres” pentru judeţul Buzău.

În anul 2011 Dorin Ivan a fost ales în unanimitate ca „Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Jurnaliştilor din Buzău” iar în aprilie 2012 a devenit membru al “Uniunii Scriitorilor din România- Asociaţia Bucureşti”.

În acest an jurnalistul Dorin Ivan, a fost numit cetăţean de onoare al municipiului Buzău, obţinând cel mai mare număr de voturi din partea aleşilor locali.

În ultimii zece ani, Dorin Ivan a publicat 16 volume, despre personalităţi naţionale ca Mitropolitul Irineu al Moldovei, ţărăniştii Ion Raţiu şi Corneliu Coposu dar şi cărţi istorice cum ar fi “Fiul lui Athanaric”, un roman despre viaţa unui rege vizigot care a lăsat îngropat tezaurul naţional “Cloşca cu puii de aur”.

 

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.