joi, 9 ianuarie, 2025

Un buzoian face senzaţie în atletismul naţional. Bate recorduri pe bandă rulantă şi este speranţa României la Rio!

Un buzoian face senzaţie în atletismul naţional. Bate recorduri pe bandă rulantă şi este speranţa României la Rio!

Facebook
Twitter
Email

La numai 22 de ani, Nicolae Soare a răsturnat munţii în 2013! Pur şi simplu, nimeni nu i-a stat în cale: a devenit campion naţional la 5.000 m, la 10.000 m, la semimaraton, campion balcanic la 21,097 km, vicecampion european U-23 la 10.000 m şi deţinătorul recordului naţional de tineret la semimaraton. Iar toate astea după 8 ani de antrenamente dure. Atletismul a dezamăgit crunt la Olimpiada de la Londra. Dintr-o delegaţie de 17 atleţi, România n-a fost capabilă să scoată capul cu niciun sportiv, ratând prezenţa în toate finalele. Dar nu toţi au acceptat umilinţa în ramura în care rasa albă respiră doar cu ajutorul aparatelor.

Prezentă la Londra, Violeta Beclea (medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, în proba de 1.500 de metri) a făcut atunci o promisiune curajoasă: ”Vom face bine la Rio de Janeiro, peste patru ani, fiindcă mulţi atleţi români sunt tineri acum, iar atunci vor fi copţi”. N-a dat nume, dar, mai mult ca sigur, se gândea la Nicolae Soare.

Soare şi-a spus povestea pentru site-ul 4run.ro. ”Am ajuns la Liceul Sportiv din Buzău, la atletism, la clasa domnului profesor Vasile Popa, şi aşa am început, la 14 ani, să alerg. Am luat-o ca pe o joacă! Am văzut că se poate şi mi-am propus să mă antrenez serios până o să iau o medalie la campionatele naţionale”, spune campionul legitimat acum la Ştiinta Bacău.
Soare a crescut la umbra lui Marius Ionescu (cel mai bun maratonist român) şi a lui Ionuţ Zinca (cel mai bun alergător montan de la noi), dar galerie i-au fost tot timpul cei din familie.”Părinţii au fost alături de mine şi financiar, şi moral. Situaţia financiară în familie este normală, nici prea mulţi bani, nici prea puţini. Ai mei (n.r. – Marieta şi Ion Soare) s-au cam obişnuit cu performanţele. Nu mă mai întreabă nimic dacă ies pe primul loc, doar dacă ies pe 3 vin cu chestionarul (râde). Anul ăsta s-au bucurat foarte mult. Sora mai mică, Florentina (14 ani), nu face atletism. E ocupată cu şcoala. Dar, pe viitor, cine ştie? Eu am început facultatea la Târgoviste şi am fost nevoit să caut un club. Aşa am ajuns la Ştiinţa Bacău”, ne spune atletul din Buzău.

zapada

Nu ascultă muzică atunci când aleargă

La CS Ştiinta Bacău a întâlnit antrenoarea cu care a început urcuşul. La 35 de ani, Cristina Alexe nu are palma grea şi nici pretenţia că le ştie pe toate. ”Ne-am înţeles foarte bine din prima, a fost totul OK”, precizează campionul, care se amuză când îi vede pe cei care aleargă prin parcuri cu căştile pe urechi.  ”Nu ascult deloc muzică, pentru că trebuie să mă aud. Trebuie să ştiu tot, cum respir, cum alerg. La recuperare nu facem nici bicicletă, nici bazine. Puţin înot ca refacere. Antrenamentul constă doar în alergat şi în pregătire la sală”.

Sportivul nu face mofturi la mâncare: ”Stau într-un cămin studenţesc, mănânc mâncare normală, ca orice om, pentru că luăm masa la restaurant. Ce este în meniu, aia manânc (râde)”.

La semimaratonul Oradea a luat tot

La ultima competiţie majoră la care a luat-o la fugă, semimaratonul de la Oradea, Nicolae Soare nu a ratat nimic. A luat aur şi a făcut un nou record naţional la tineret. A luat toate premiile în bani oferite de organizatori: 3.500 de lei, sumă pentru care fotbalistul Adrian Cristea nu se dă jos din pat decât dacă îi bate Bianca la ușă. ”Banii sunt buni! Nu am de o rată la Ferrari, ca fotbaliştii când iau prima de instalare, dar asta e sportu meul, ăsta e atletismul”, se amuză buzoianul.

La ce visează Soare? ”Vreau să iau startul în cursa de maraton la Rio. Ştiu că pot şi mai mult, pe mine cursele lungi mă avantajează”.  Poate că la el se gândea Beclea când promitea că atletismul românesc nu va merge de-a buşilea şi prin nisipul încins de la Rio de Janeiro.

DECLARAȚIE

Vom face bine la Rio de Janeiro, peste patru ani, fiindcă mulţi atleţi români sunt tineri acum, iar atunci vor fi copţi. Uitaţi-vă cine a câştigat! Nu vedeţi că rasa albă dispare din lupta pentru medalii? Sportivii de culoare au mai mult succes, au fibra construită pentru acest sport“.

Violeta Beclea, imediat după Olimpiada de la Londra, unde România s-a prezentat cu o delegaţie de 17 atleţi, dar n-a prins nicio finală.

Autor: Daniel Conţescu

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.