Anchetă dificilă în cazul toxiinfecției alimentare din campingul de la Vulcanii Noroioși, din județul Buzău. Pe lângă refuzul părinților de a li se recolta probe copiilor internați, epidemiologii s-au confruntat și cu lipsa unor categorii de alimente din care au fost pregătite mesele turiștilor.
Duminică seară, echipe ale instituțiilor de control au descins la campingul în care au mâncat membrii grupului de cercetași. La fața locului au ajuns și polițiști de la Investigații Criminale Economice, precum și comisari de la Protecția Consumatorilor. Primele concluzii au scos la iveală mai multe nereguli.
„Unitatea nu este igienizată, nu deține contract de deratizare, dezinfecție, dezinsecție”, a declarat Romică Gavrilă, comisar-sef OPC Buzău.
Au fost prelevate probe de pe mesele de lucru din bucătăria campingului și se așteaptă rezultatele probelor biologice prelevate de la adulți. Există suspiciunea că ar putea fi vorba de o infectare cu salmonella din ouăle nepreparate termic corespunzător.
„Noi am reușit să obținem două examene coprobacteriologice de la cei doi adulți și vom aștepta rezultatele. La ora asta, dacă ar fi să mă întrebați pe mine, eu suspectez ca și aliment incriminat brânza telemea și oul, care este insuficient preparat termic”, a spus Carmen Scântei, epidemiolog șef DSP Buzău.
Autoritățile de control nu au stabilit încă sursa contaminării. Spun că le va fi greu să afle dacă microorganismele patogene care au cauzat toxiinfecția alimentară s-au aflat în mâncarea restaurantului sau în produsele pe care excursioniștii le aveau la ei ori le-au cumpărat pe traseu.
De altfel, în vizorul organelor de control sunt și câteva magazine din apropierea campingului.
„În traseul lor spre Vulcanii Noroioși s-au oprit prin Berca și au cumpărat de la un magazin alimentar ceva cârnați, de la o cofetărie, niște fursecuri, pe care le-au dus în restaurantul unde au servit de fapt două mese”, a mai spus Carmen Scântei.
Atât copiii cât și cei doi supraveghetori care au ajuns la spitalul din Buzău cu simptome specifice toxiinfecției alimentare au fost externați. Protecția Consumatorului a închis bucătăria complexului și i-a aplicat administratorului amenzi de 25.000 de lei pentru neregulile descoperite.
Toți copiii și adulții internați duminică după-amiază au fost externați.
Rezultatele analizelor de laborator sunt așteptate într-un interval cuprins între 3 și 7 zile sau chiar mai mult.
Copiii erau într-o excursie de două zile organizată de un grup de cercetași. Întregul grup, de 39 de persoane, s-a cazat în corturi într-un camping situat în apropierea Vulcanilor Noroioși.
Aceștia au luat masa de prânz la restaurantul unității de cazare, după care cina și-au preparat-o singuri. A doua zi dimineață au primit micul dejun tot la restaurantul campingului, după care s-au urcat în autocar și au plecat.
Pe traseu, unul dintre elevi s-a simțit rău și a început să vomite. Ulterior, numărul celor care prezentau aceleași simptome a crescut considerabil. Atunci liderii grupului au luat decizia de a suna la 112 pentru a cere ajutor.