De Ziua Mondială a Reciclării, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Eco Buzău 2009 a lansat concursul județean „Juniorii Reciclării”, destinat elevilor din ciclul primar și gimnazial. Scopul inițiativei este promovarea colectării separate a deșeurilor reciclabile și educarea tinerei generații în spiritul sustenabilității.
Concursul, organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, Inspectoratul Școlar Județean Buzău și mai mulți operatori de salubritate, se va desfășura în perioada 31 martie – 28 mai 2025 și va include două secțiuni de competiție.
Câștigătorii vor fi premiați pe 6 iunie 2025 la Centrul Muzeal I.C. Brătianu din Buzău. Printre premiile acordate se numără biciclete, tricouri personalizate, mingi de fotbal și seturi de badminton.
Reprezentanții A.D.I. Eco Buzău 2009 au precizat că proiectul intitulat „Juniorii Reciclării” este mai mult decât un concurs, fiind considerată o inițiativă educațională menită să creeze obiceiuri durabile pentru protejarea mediului. „Invităm toate școlile primare și gimnaziale din județul Buzău să participe la acest concurs pentru a arăta împreună că cei mici pot face fapte mari, transformând sustenabilitatea, dezvoltarea durabilă și responsabilitatea socială în modul firesc de a fi și acționa pentru ca sănătatea mediului și a noastră tuturor să devină o certitudine, nu doar un deziderat.” a precizat Mircea Șendruc, directorul A.D.I. Eco Buzău 2009.
Proiectul este susținut de Consiliul Județean Buzău, Inspectoratul Școlar Județean Buzău, RER SUD S.A., Green Point Management SA, Eco-X SA, Ecorep Group SA, Partslife Packaging Disposal Service SA. Și UAT-urile membre ale A.D.I. Eco Buzău 2009.
Calendarul concursului este următorul:
18 martie 2025- Ziua Mondială a Reciclării: lansarea publică
18- 30 martie 2025: perioada de înscrieri
31 martie- 28 mai 2025: perioada de desfășurare propriu-zisă a concursului pe 2 secțiuni de competiție, astfel:
Secțiunea 1: cea mai mare cantitate de deșeuri reciclabile colectate separat per elev (dar nu mai puțin de 150 de kilograme) la nivelul tuturor unităților de învățământ participante dintr-un U.A.T.
O dată pe săptămână, elevii din fiecare unitate de învățământ participantă aduc deșeurile reciclabile colectate separat la punctul de colectare special dedicat (cu excepția spațiilor de desfășurare a activităților de învățământ, sport, recreere, spații de luat masa și odihnă) și o predau spre verificare, colectare și cântărire persoanei desemnate ca fiind responsabilă din fiecare unitate de învățământ.
Sectiunea 2: cea mai mare cantitate de deșeuri reciclabile colectate separat la nivel județean (dar nu mai puțin de 500 de kilograme) de câte o unitate de învățământ din rândul celor participante, defalcat pe ciclul primar și gimnazial.
28 mai – 4 iunie 2025: realizarea clasamentelor pentru fiecare dintre cele 2 secțiuni de competiție
6 iunie 2025: anunțarea rezultatelor proiectului și premierea câștigătorilor, eveniment ce se va desfășura la Centrul Muzeal I.C. Brătianu (Bd. Nicolae Bălcescu 40, municipiul Buzău)
„Acordăm un număr maxim de 269 premii, în funcție de numărul unităților de învățământ ce se vor înscrie în concurs, astfel:
89 premii I, constând într-o bicicletă, pentru cea mai mare cantitate de deșeuri reciclabile colectată per elev;
89 premii II, constând într-un tricou personalizat, pentru a doua cea mai mare cantitate de deșeuri reciclabile colectată per elev;
89 premii III, constând într-o minge de fotbal sau un set de badminton, pentru a treia cea mai mare cantitate de deșeuri reciclabile colectată per elev;
2 premii sustenabile pentru promovarea unui mediu proactiv sănătății și mediului pentru cea mai mare cantitate de deșeuri reciclabile colectată la nivel județean (dar nu mai puțin de 500 de kg) per unitate de învățământ, una din fiecare nivel de învățământ eligibil în Concurs.
Invităm toate școlile primare și gimnaziale din județul Buzău să participe la acest concurs pentru a arăta împreună că cei mici pot face fapte mari, transformând sustenabilitatea, dezvoltarea durabilă și responsabilitatea socială în modul firesc de a fi și acționa pentru ca sănătatea mediului și a noastră tuturor să devină o certitudine, nu doar un deziderat.” au mai precizat organizatorii concursului.