marți, 13 mai, 2025

Spanac și lobodă din grădină, vedetele Postului Paștelui. Gospodarii din Potoceni, bogați în verdețuri

Spanac și lobodă din grădină, vedetele Postului Paștelui. Gospodarii din Potoceni, bogați în verdețuri

Vlcsnap 2025 04 08 10h09m46s816
Facebook
Twitter
Email

În timp ce în piețe verdețurile au prețuri de trufandale, cei mai norocoși sunt gospodarii care au grădini proprii. În plină perioadă a postului, spanacul, loboda și alte verdețuri ajung din pământ direct în bucătării.

„Ce am aici în coș e de o mâncărică. Trufandale. Pun spanac de când aveam 17 ani. Am avut vie aici și puneam printre rânduri. Ce să faci, trebuie să te hrănești cu ceva”, ne spune doamna Ana.

Vlcsnap 2025 04 08 10h09m36s831

Locuiește în satul Potoceni, o zonă legumicolă de lângă municipiul Buzău, și provine dintr-o familie de grădinari. Spanacul cultivat în aer liber a ajuns la maturitate și este gata de cules. Pentru ea și familia sa, un kilogram din frunzele suculente și gustoase este mai mult decât suficient.

„Îl opărim cu sare de lămâie sau zeamă de la lămâie, apoi îl tocăm mărunt, punem o ceapă la călit, două-trei linguri de făină, puțin suc de roșii. Dacă pui carne, merge și carnea pe foc acolo. Un pic de usturoi și mănânci de mori”, spune localnica din Potoceni.

Vlcsnap 2025 04 08 10h11m17s700

Cererea de spanac este mare, mai ales din partea rudelor și vecinilor care țin post. Spanacul nu este o cultură dificilă, spune doamna Ana, dar necesită îngrijire atentă. A ales să-l cultive fără chimicale, doar cu gunoi de grajd ca îngrășământ.

Astfel, a obținut o recoltă sănătoasă, cu frunze fragede și gustoase: „Rezistă până în mai. El, din ce dă căldura, de aia crește mai mare și se face și mai gros la coadă, mai greu la kilogram. Ia uitați ce frumoasă e”.

Și loboda este la mare căutare în această perioadă. În grădina Nicoletei, o legumicultoare tot din Potoceni, loboda roșie crește în solarii cu încălzire și irigații. Pe lângă culoarea intensă pe care o aduce în ciorbă, loboda este apreciată și pentru conținutul său bogat în substanțe benefice.

„O facem de post acuma. După Paște o să mâncăm cu carne de la cazan, cu ouă, cu de toate. Acrită ciorba cu borș”, ne spune Nicoleta, legumicultoare din Potoceni.

Vlcsnap 2025 04 08 10h10m28s129

Din ce în ce mai puțini grădinari aleg să cultive lobodă, din cauza muncii intense și a condițiilor speciale pentru creșterea acestei plante. În plus, recoltarea lobodei se face manual și cere un efort în plus.

„E foarte multă muncă. Lumea s-a învățat să cumpere de la supermarket și nu mai vor să muncească. E mult mai simplu decât să faci la tine în curte. Noi nu. Încă mai păstrăm tradiția să mâncăm sănătos”, declară Nicoleta.

Vlcsnap 2025 04 08 10h09m55s727

În această perioadă, pe lângă spanac și lobodă, se mai recoltează pătrunjelul, mărarul, leurda, urzicile, salata verde și ceapa verde. Aceste plante sunt foarte căutate datorită valorii lor nutritive și a gustului proaspăt pe care îl aduc în preparatele de primăvară.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.