Hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică şi diabetul sunt cele mai întâlnite afecţiuni, de care suferă tot mai mulţi buzoieni. Potrivit statisticilor, mâncarea proastă, stresul şi viciile sunt cauzele principale ale acestor boli care duc la îmbolnăviri foarte grave. În ultimii doi ani, peste 6000 de buzoieni şi-au pierdut viaţa în urma unor afecţiuni ale aparatului circulator, peste 1000 din cauza tumorilor maligne, urmate de boli ale aparatului digestiv sau respirator.
Datele Direcţiei de Sănătate Publică privind prevalenţa bolilor în Buzău sunt extrem de îngrijorătoare şi arată că numărul îmbolnăvirilor creşte semnificativ de un an la altul. „Diabetul este cauzat în primul rând de alimentaţie. Noi obişnuim să consumăm cantităţi destul de mari de pâine, cartofi şi nu punem mult accent pe proteine. Se preferă produsele de tip fast food, prăjelile şi se fac abuzuri.Stresul este o altă cauză care duce la apariţia acestor afecţiuni şi din păcate nu prea avem cum să scăpăm de el. În plus, buzoienii încă nu s-au obişnuit să facă şi controale regulate. Noi am depistat foarte mulţi bolnavi în urmă cu doi ani, odată cu programul naţional de evaluare a stării de sănătate„, ne-a explicat Angela Mazdrag, medic generalist.
Consumaţi multe legume
Studiile ştiinţifice au confirmat déjà că legumele şi în special tomatele conţin cantităţi mari de substanţe cu efecte antitumorale în peste zece tipuri de cancer.
Medicii buzoieni spun că antioxidanţii din legume distrug celulele bolnave.“Licopenul din tomate este creditat ca un antioxidant care distruge radicalii liberi. Antioxidanţii sunt indicaţi în combaterea tuturor noxelor provenite din mediul extern, din atmosferă, din sol şi din stările de stres. Persoanele care consumă cantităţi crescute de produse care conţin antioxidanţi, prezintă un risc mult mai mic la îmbolnăvirea de cancer”, a declarat medicul Karmencita Pricop.
Sănătate din plante
Chiar dacă obişnuim să mâncăm prost sau gras, medicii spun că putem diminua efectele nocive cu ajutorul plantelor. „Ne putem proteja organismul cu imunostimulente pe bază de echinaceea, putem folosi suplimente bogate în vitaminele A, C şi E, diverse ceaiuri din măceşe, afine sau cătină. Totodată, putem merge şi pe cure de detoxifiere, cu ceaiuri din codiţa şoricelului, brusture sau urzică. Iar dacă din alimentaţie lipsesc nutrienţii, putem veni cu completări de calciu natural, facem o selecţie şi alegem alimente mai puţin procesate”, ne sfătuieşte Rodica Bădulescu, fitoterapeut.